Cancerul poate fi invins prin diagnostic molecular si terapie tintita
Diagnosticul molecular si terapia tintita reprezinta, astazi, cea mai importanta sansa pentru cei bolnavi de cancer, spun specialistii.
“In trecut, oncologii trebuiau sa incerce rand pe rand diferite medicamente. Acum se poate actiona din timp cu cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient in parte, in functie de profilul sau molecular, ceea ce este un mare pas inainte, mai ales pentru Romania, o tara care nu este in top, la nivel european, in functie de numarul de bolnavi de cancer, dar este in top in ceea ce priveste rata mortalitatii cauzate de aceasta boala”, a declarat dr. Florin Bacanu, medic primar in oncologie si vicepresedintele Societatii Nationale de Oncologie.
Exista evidente clinice conform carora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacientilor cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfasurat pe o durata de 5 ani, in perioada 2007-2012 la MD Anderson, USA, demonstreaza ca pacientii beneficiaza semnificativ in urma accesarii trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de raspuns este mai mare (33% vs 15%), supravietuirea in absenta bolii crescuta (4,9 luni vs 2 luni), iar supravietuirea globala prelungita ( 11,2 luni vs 8,6 luni). Pacientii din aceasta analiza avusesera anterior minim 3 linii de terapie.
“Supravietuirea globala in cancer este invers proportionala cu numarul de mutatii genetice identificate – de aceea este imperios necesara asocierea de medicamente care sa tinteasca toate mutatiile genetice. Monoterapia in cancer poate esua tocmai pentru ca anumite mecanisme de producere a cancerului nu sunt tintite de terapie”, a adauat dr. Florin Bacanu.
Potrivit celui mai recent raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN, Romania are peste 500.000 de pacienti bolnavi de cancer, iar anual apar 78.000 de cazuri noi. Statisticile sumbre arata, totodata, si ca 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice in fiecare an.
Sursa: PaginaMedicala.ro