Imprimare

Studiu: Populatia lumii traieste cu sase ani mai mult decat in 1990

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Speranta de viata a populatiei lumii a crescut cu o medie de sase ani din 1990, sustine un amplu studiu statistic publicat joi in revista medicala britanica The Lancet, anunta Agerpres.

Speranta medie de viata a crescut de la 65,3 ani in 1990 la 71,5 ani in 2013, explica analiza care include date statistice furnizate de 188 de tari.

Pentru barbati, speranta de viata a crescut in medie cu 5,8 ani intre 1990 si 2013, in timp ce pentru femei, cresterea medie este de 6,6 ani.

"Progresele realizate in fata unui numar mare de boli si afectiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem si trebuie sa facem mai mult", a declarat autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington, intr-un comunicat publicat de The Lancet.

Potrivit cercetatorilor, in tarile bogate, scaderea numarului deceselor provocate de cancer si de bolile cardiovasculare a condus la cresterea sperantei de viata, in timp ce in tarile sarace, progresul se explica in principal prin scaderea numarului de decese in randul sugarilor si copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii.

Cu toate acestea, la copiii de sub cinci ani, infectiile respiratorii, malaria si diareea raman principalele cauze ale mortalitatii si continua sa ucida in fiecare an aproape 2 milioane de copii cu varste cuprinse intre 1 luna si 5 ani.

Pe de alta parte, trendul ascendent al sperantei de viata mascheaza o crestere a numarului de cazuri la anumite boli, cum ar fi in special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (+ 125%), tulburarile grave ale ritmului cardiac ( +100%), bolile legate de consumul de droguri (+ 63%), insuficienta renala cronica (+37%) si diabetul (+ 9%).

Studiul, finantat de Fundatia Gates, a fost realizat in pofida lacunelor semnificative din datele privind cauzele de deces din unele tari, in special India, mentioneaza The Lancet

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Populatia-lumii-traieste-cu-sase-ani-mai-mult-decat-in-1990_20536/

lauff lautf laurf