Imprimare

Ce inovatii tehnologice a adus 2014 in Medicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anul 2014 a adus numeroase inventii si inovatii tehnologice: de la mana bionica, la ochelatii „destepti” pentru chirurgi. Majoritatea inventiilor au fost salutate pentru capacitatea lor de a ajuta oamenii si de a spori arsenalul de instrumente ale stiintei. Prezentam in continuare o selectie a celor mai interesante inovatii tehnologice din anul ce a trecut, conform Agerpres.

  • Ochelarii Google: Noul gadget preferat al medicilor chirurgi

Ce inovatii tehnologice a adus 2014 in Medicina

Ochelarii interactivi dezvoltati de gigantul american Google permit medicilor sa asiste in direct la operatii realizate de chirurgi din alte colturi ale lumii. Acest produs revolutionar al Google, prezentat pentru prima data in septembrie 2013, ofera numeroase avantaje pentru chirurgi, accelerand schimburile de informatii in timp real intre specialisti aflati in diferite locuri ale lumii, care astfel se pot asista unii pe altii in interventii chirurgicale complicate sau de pionierat.

Senzorii fixati la inaltimea ochilor permit filmarea interventiilor. Micul ecran semi-transparent situat in coltul superior din dreapta al monturii afiseaza date instantaneu, fara a fi necesara miscarea capului pentru a privi spre un alt suport (iPad, calculator), oferind astfel medicului posibilitatea de a proceda rapid la cautari de informatii in caz de necesitate. Nu in ultimul rand, acesti ochelari pot permite reglarea de litigii medico-legale, in cazul in care pacientul decedeaza.

  • Solutie minim invaziva pentru operatiile pe creier


Ce inovatii tehnologice a adus 2014 in Medicina

Prototipul unui robot, dezvoltat in cadrul unui proiect de mai bine de 5 ani, derulat la Universitatea Vanderbilt, din Nashville, Tennessee, poate opera interventii chirurgicale pe creier, pentru bolnavii de epilepsie, intr-o modalitate foarte putin invaziva, conform unui material publicat in a doua jumatate a lunii octombrie.

Robotul patrunde in zona vizata a creierului, pornind de la o incizie facuta in obrazul pacientului, profitand de spatiile dintre oasele fetei. Aceasta abordare ofera cel mai scurt drum catre zona vizata si evita complet necesitatea penetrarii oaselor craniului intr-o interventie chirurgicala invaziva. Acul folosit este fabricat din nichel titan (nitinol), un aliaj care dispune de memoria formei initiale si este non-feromagnetic, fiind astfel compatibil cu dispozitivele RMN (in care sunt generate campuri magnetice puternice). Acul de 1,14 mm consta intr-o serie de tuburi concentrice, dintre care unele au forma curbata pentru a-i permite varfului sa urmeze o traiectorie curba spre regiunea cerebrala vizata. Insertia acului se face in etape mici, milimetru cu milimetru, permitandu-le medicilor sa urmareasca pozitia acestuia prin scanarea RMN. Acuratetea acestui gen de interventie este foarte ridicata

  • Scanerul 3D "MARS Bioimaging" ofera noi perspective de tratament

Un scaner 3D dezvoltat de oameni de stiinta neozeelandezi ar putea revolutiona modul in care sunt tratate maladiile, oferind imagini de detaliu, de mare precizie, din interiorul organismului. Scanerul 'MARS Bioimaging' dezvoltat pe baza unei noi generatii de cipuri Medipix, precum si pe o tehnologie dezvoltata de Universitatea Canterbury, poate examina structurile moleculare si tesuturile si poate fi folosit la diagnosticarea bolilor comune, precum afectiunile cardiovasculare sau artritele.

Scanerul le va permite cercetatorilor sa urmareasca efectul medicamentelor in interiorul corpului uman, un important atu in lupta impotriva cancerului si altor maladii. Oamenii de stiinta se asteapta ca in urmatorii cinci ani sa desfasoare studii clinice pe subiecti umani, folosind acest scaner.

  • Un pas inainte in protetica: Mana bionica

Ce inovatii tehnologice a adus 2014 in Medicina

O mana protetica avand degete cu senzori tactili a permis unui barbat sa simta obiecte la strangerea lor in palma, pentru prima data de cand si-a pierdut bratul intr-un accident in urma cu aproape zece ani, conform unei informatii publicate la inceputul lunii februarie. In locul bratului amputat a fost fixata mana bionica, purtata timp de o luna. In cadrul testelor desfasurate, barbatul a reusit sa distinga intre diferitele obiecte pe care le strangea in palma, chiar daca era legat la ochi.

Aceasta este prima mana protetica care a reusit sa trimita informatii senzoriale creierului folosind electrozi implantati sub piele. Inventia ar putea conduce la o noua generatie de membre bionice care pot oferi in timp real informatii tactile despre mediul inconjurator.

  • Lentile de contact pentru diabetici de la Google


Ce inovatii tehnologice a adus 2014 in Medicina

In a doua jumatate a lunii ianuarie, Google a anuntat ca lucreaza la dezvoltarea unei noi generatii de lentile de contact care ar putea ajuta persoanele diabetice sa-si tina sub control nivelul de zahar din organism. Aceste lentile masoara nivelul de glucoza din lacrimi, prin intermediul unui senzor conectat la un microcip, care se afla intre doua straturi ale materialului din care sunt facute lentilele de contact.
 

  • Un dispozitiv ce reda partial vederea bolnavilor de retina pigmentara a fost experimentat cu succes

Cinci pacienti care au orbit din cauza unei afectiuni degenerative si-au recapatat partial vederea dupa ce li s-a implantat un cip care preia functiile retinei. Societatea franceza Pixium Vision a efectuat cu succes operatiunea, ce consta din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce capteaza semnalele vizuale si a unui cip care converteste aceste imagini in semnale electrice care stimuleaza neuronii si creeaza imagini in creier. Cipul are doua componente, una este instalata pe suprafata globului ocular, iar cea de-a doua, alcatuita din circa 50 de electrozi, se afla pe nervul optic.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ce-inovatii-tehnologice-a-adus-2014-in-Medicina_20543/

lauff lautf laurf