Imprimare

Ebola: La originea actualei epidemii s-ar putea afla lilieci insectivori

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La originea actualei epidemii de Ebola, care s-a soldat cu peste 7.700 de morti intr-un an, in Africa occidentala, s-ar putea afla lilieci insectivori, arata rezultatele unui studiu realizat de cercetatori germani. Acest tip de lilieci ar fi putut contamina un copil din satul Meliandou (sudul Guineii), considerat punctul de plecare al epidemiei, cea mai lunga si grava de la descoperirea virusului, in 1976, relateaza Agerpres.

Copilul a murit de Ebola in decembrie 2013. Pana acum se considera ca la originea primei infectii ar fi cel mai probabil o alta specie de lilieci, care se hraneste cu fructe, pentru ca in acea regiune aceste animale sunt vanate. Insa cercetarea efectuata la fata locului de o echipa de cercetatori germani de la Institutul "Robert Koch" din Berlin a scos la iveala faptul ca in scorbura unui copac unde se jucau copiii din sat exista o colonie de lilieci insectivori. Copacul a fost partial ars de la moartea copilului, iar colonia de lilieci a fost distrusa. Esantioane de cenusa si sol prelevate au pus in evidenta totusi urme genetice ale animalelor insectivore, dar niciuna a virusului Ebola.

Si acesti lilieci pot fi purtatori ai virusului Ebola, ca si rudele lor frugifore (care se hranesc cu fructe), conform altor prelevari si analize efectuate in regiune de echipa germana.

Copilul de doi ani “s-ar fi putut infecta jucandu-se la pomul cu scorbura care adapostea o colonie de lilieci insectivori”, sunt de parere cercetatorii in articolul publicat in revista stiintifica Embo Molecular Medicine.
Unul din principalii autori ai cercetarii, epidemiologul Fabian Leendertz de la Institutul ”Robert Koch”, este insa prudent, aratand ca exista ”prea putine date” in acest sens.

O alta ipoteza in privinta originii epidemiei este cea a unei contaminari de catre mamifere salbatice, ca maimutele, si ele infectate de lilieci. Aceasta ipoteza pare inlaturata de cercetatorii germani pentru ca nu s-a gasit nicio urma de epidemie Ebola in fauna salbatica din zona. ”Am supravegheat populatiile de mamifere mari din apropierea satului Meliandou si nu am gasit niciun semn de epidemie”, afirma dr Leendertz. Specialistul apreciaza ca distrugerea populatiei de lilieci pentru prevenirea epidemiei de Ebola nu ar avea niciun sens: ”Solutia nu este sa incepem sa omoram liliecii sau sa le distrugem habitatul. Acest lucru ar putea avea chiar un efect retroactiv dezastruos”, incheie el.

Epidemia de Ebola ar putea depasi momentul de varf in 2015

Dupa ce a provocat panica in Africa de Vest si ingrijorare in intreaga lume in 2014, epidemia de Ebola ar putea depasi momentul de varf in 2015, printr-o mobilizare internationala in curs de desfasurare, spera expertii, conform Mediafax.

"Ramanem prudenti, dar am putea depasi incepand din primavara anului 2015 perioada de maxima ingrijorare", considera coordonatorul misiunii franceze privind Ebola, Jean-François Delfraissy.

Ameliorarea situatiei nu se va produce cu noi medicamente sau vaccinuri intr-o prima faza, ci printr-o mai buna tratare a persoanelor infectate, in special printr-o izolare sistematica si rapida a pacientilor, potrivit expertului.
Incepand din septembrie, ajutorul international pentru cele mai afectate tari, Guineea, Liberia si Sierra Leone, s-a organizat si a crescut. Deschiderea de noi centre de tratament si aplicarea masurilor de sanatate in regiunile afectate incep sa dea rezultate.

"Trebuie sa ramanem prudenti si sa nu ne anuntam victoria prea devreme", subliniaza un oficial din Ministerul francez al Sanatatii, in conditiile in care epidemia a parut sa fie sub control in Guineea in mai multe randuri, in 2014, pentru ca in cele din urma sa apara noi cazuri.

In ceea ce priveste tratamentele si vaccinurile, 2015 ar putea aduce progrese, in conditiile in care "arsenalul terapeutic" este deocamdata practic inexistent in fata virusului ucigas.

Doua medicamente antivirale – Favipiravir (produs de compania japoneza Fujifilm) si Brincidofovir (produs de compania americana Chimerix) urmeaza sa fie testate in Guineea si in Liberia, iar rezultatele sunt asteptate in prima jumatate a anului 2015. Expertii spun ca solutia ar putea veni din combinarea mai multor molecule.

Vaccinuri testate

In ceea ce priveste vaccinurile, trei mari companii farmaceutice au propus diferite produse pentru stoparea epidemiei de Ebola: compania britanica GSK si companiile americane Merck si Johnson & Johnson.

Doua dintre "vaccinurile candidate" au fost testate pentru prima oara si noi teste de eficienta asupra unor grupuri mai mari sunt asteptate in perioada urmatoare, in special in Africa. Cadrele medicale aflate in prima linie in lupta impotriva virusului ar putea fi primii beneficiari ai vaccinurilor in curs de dezvoltare.

De asemenea, dezvoltarea de noi teste de diagnosticare rapide, fiabile si mai putin costisitoare sunt vitale pentru stoparea extinderii epidemiei de Ebola. In prezent, testele pentru detectarea virusului sunt facute in laboratoare speciale, iar rezultatele sunt anuntate dupa cateva ore.

Teste rapide, deja folosite in zonele afectate de virusul Ebola, ar putea schimba datele in privinta situatiei, asigura Jean-François Delfraissy.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ebola_-La-originea-actualei-epidemii-s-ar-putea-afla-lilieci-insectivori_20546/

lauff lautf laurf