Imprimare

Retrospectiva: 2014, anul introducerii cardului de sanatate sau a pachetului de baza

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Introducerea pachetului de servicii medicale de baza, actualizarea listei de compensate dupa sase ani, implementarea dosarului de sanatate si distribuirea cardurilor catre asigurati au fost principalele schimbari din sistem in acest an.

Tot in 2014, Ministerul Sanatatii a trecut printr-o remaniere: liberalul Eugen Nicolaescu a fost inlocuit cu social-democratul Nicolae Banicioiu dupa iesirea PNL de la guvernare. Banicioiu a fost reconfirmat ca ministru al Sanatatii in luna decembrie in Guvernul Ponta 4, scrie Agerpres.

Pachetul de servicii medicale de baza

Proiectul Pachetului de servicii medicale de baza a fost initiat cand ministerul se afla sub conducerea lui Eugen Nicolaescu si apoi imbunatatit si pus in aplicare pe 13 mai prin hotarare de guvern, de noul ministru, Nicolae Banicioiu.

In formula initiala, pachetul prevedea existenta a trei tipuri de consultatii: consultatie de nivel A (consultatie scurta), consultatie de nivel B (consultatie standard, consultatie de nivel B1 si consultatie de nivel B2), consultatia de nivel C (complex) — o consultatie multidisciplinara, anuala, care se va acorda bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceste consultatii erau prevazute sa se faca cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cu exceptia bolilor care permit prezentarea directa la specialist.

Pachetul propus atunci de minister mai prevedea ca pentru un episod de ingrijire de tip acut sa se acorde o consultatie de tip B si maxim doua consultatii de tip A pentru aceeasi afectiune. Totodata, pentru boala cronica stabila era prevazuta o consultatie tip A/trimestru sau o consultatie tip B/ trimestru.

In proiectul pachetului propus pe vremea lui Nicolaescu se preciza ca tipurile de consultatii in ambulatorii au nivel de prioritate 1 — semiurgent, nivel de prioritate 2 — intermediar si nivel de prioritate 3 — de rutina (evaluare complexa). Nivelul de prioritate 3 permitea crearea listei de asteptare, respectand criteriile de urgenta.

Acelasi proiect mai prevedea ca medicii de familie vor putea prescrie o gama mai variata de analize medicale, astfel incat problemele de sanatate ale cat mai multor pacienti sa fie rezolvate la cabinetul acestuia.

Pachetul de servicii medicale de baza si cel minimal au fost adoptate de catre Executiv in mandatul ministrului Nicolae Banicioiu, pe 13 mai, impreuna cu Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015.

Pachetul continea cresterea finantarii pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internarilor.

Totodata, noul Contract-cadru aducea modificari importante si reducea in primul rand birocratia prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, de la data implementarii acestora, introducerea facturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului.

De asemenea, contractul introducea obligatia la nivelul furnizorilor de a nu incasa sume de la pacienti pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii.

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal, cat si in pachetul de baza in cazul supravegherii gravidei se introducea si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C in plus fata de testarea HIV.

In pachetul de baza au fost introduse si consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt — HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.
Importante de mentionat sunt consultatiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic — fara semne de boala — finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani — o data la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual) si toate persoanele asimptomatice cu varsta de peste 40 ani — anual.

Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si pentru cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii de la specialitatile clinice sa poata elibera pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare.

In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost revizuita lista procedurilor diagnostice si terapeutice, astfel incat pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital.

Pe de alta parte, nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurarilor private).

De asemenea, pentru protectia si asigurarea accesului la servicii medicale in ambulatoriu pentru asigurati, a fost revizuita lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza (au fost introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.).

In paralel, noul contract-cadru prevedea si noi masuri la asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicina dentara — au fost redefinite atat pachet minimal, cat si pachetul de baza de servicii de medicina dentara.

In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice, precum si alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta).

Referitor la asistenta medicala spitaliceasca, au fost evidentiati factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua si au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

In vederea scaderii numarului de internari, au fost precizate afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate in regim de spitalizare de zi: afectiunile care vor fi prevazute in norme, afectiuni pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA — care necesita monitorizarea bolnavilor.

Spitalelor li s-a dat posibilitatea de a contracta servicii de ingrijiri la domiciliu/ ingrijiri paliative la domiciliu, finantate din fondul dedicat. Spitalele sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente.

Pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente, a fost introdusa prescriptia fractionata atat pentru numarul de medicamente, cat si pentru cantitatile din fiecare medicament.

Controale in spitale

In acest an au fost efectuate controale in spitalele din tara, dispuse atat de fostul ministru Eugen Nicolaescu, cat si de cel actual, Nicolae Banicioiu.

Astfel, ministrul Nicolaescu cerea in 12 ianuarie inspectiei sanitare de stat realizarea unui control tematic in toate spitalele publice din Romania in perioada 1 martie — 31 mai.

Pe 4 februarie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a penalizat in urma controalelor opt unitati medicale, din cele zece controlate in ultima saptamana a anului 2013, pentru nerespectarea obligatiilor stipulate in contractele de furnizare de servicii medicale spitalicesti incheiate cu CNAS. Astfel, din cele zece spitale controlate, la opt dintre ele a fost aplicata sanctiunea retinerii unui procent de 1% din valoarea de contract aferenta lunilor in care au fost identificate nereguli, reprezentand 1.500.000 de lei.

Retinerea s-a aplicat pentru urmatoarele unitati: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu, Institutul Oncologic.

Ministrul Nicolae Banicioiu efectua personal pe 4 mai un control la Institutul Clinic Fundeni, Institutul "C.C. Iliescu", Institutul Oncologic Bucuresti si tot atunci decidea efectuarea de controale timp de o luna in 77 de spitale din tara.

Controlul viza respectarea criteriilor de internare, intocmirea si eliberarea decontului de cheltuieli, intocmirea, respectarea si raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului-cadru.

In cadrul controlului urma sa fie verificate in special sectiile de chirurgie ale spitalelor, dar si alte sectii.

Controalele veneau ca urmare a situatiei de la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde trei medici au fost arestati in legatura cu fapte de coruptie privind efectuarea de operatii estetice ilegale.

Ministrul Banicioiu dispunea din 6 noiembrie, timp de o luna, controale in farmaciile care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, verificari care au fost realizate de echipe mixte formate din specialisti ai ministerului si ai casei.

Institutul Cantacuzino

Anul 2014 a fost unul zbuciumat pentru Institutului Cantacuzino, pragul acestuia fiind calcat si de experti Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ministrul Eugen Nicolaescu declara pe 16 ianuarie ca Institutul Cantacuzino a finalizat productia de vaccin antigripal, insa pentru aceste doze nu exista un studiu clinic de la Agentia Nationala a Medicamentului.

Pe data de 6 februarie, ministerul anunta ca vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino prezinta reactii adverse minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neinregistrandu-se reactii adverse severe in urma testelor efectuate pana in prezent.

Intrucat o componenta din cele 13 analizate a fost neconforma, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a decis ca 400.000 de doze de vaccin sa fie utilizate la adulti numai in situatia aparitiei unei pandemii in care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regaseste in virusul pandemic.

Conform recomandarilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal au ramas in custodia Institutului Cantacuzino pana la expirarea termenului de valabilitate si vor putea fi utilizate numai in conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere in acest domeniu.

In acest context, MS a solicitat sprijinul OMS pentru ca specialistii acesteia, impreuna cu personalul Institutului Cantacuzino, sa efectueze o analiza complexa asupra procesului de productie pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului si, ulterior, OMS sa stabileasca masurile pentru eliminarea acestora in scopul reluarii productiei de vaccin gripal in anul 2014 fara niciun fel de risc.

De asemenea, MS transmitea o solicitare oficiala catre Curtea de Conturi, pentru a incepe o ancheta in scopul verificarii modului in care au fost folositi banii publici primiti de catre Institutul Cantacuzino prin HG 320/2013 si sa stabileasca valoarea prejudiciului, iar cei gasiti vinovati sa plateasca conform legii.

Expertii OMS urmau sa vina in perioada 24-28 februarie la Institutul Cantacuzino pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, eliminarea neconformitatilor si prevenirea pe viitor a unor astfel de disfunctionalitati in linia de productie a vaccinului gripal, anunta ministrul Eugen Nicolaescu.

Totodata, el decidea destituirea lui Marius Savu din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului incepand cu pe 26 februarie.

Potrivit specialistilor in domeniu, metoda de testare a produsului vaccin gripal utilizata de laboratorul din Franta la care a apelat presedintele ANMDM, "din proprie initiativa," a fost metoda cinetica cromagenica, "ceea ce nu este in conformitate" cu prevederile farmacopeei europene (metoda gel-clot) pentru un astfel de produs.

MS preciza ca testarea produselor de catre oricare laborator trebuie efectuata conform metodelor validate si aprobate, descrise in dosarul produsului, prevazute in farmacopeea europeana.

De asemenea, MS acuza ANMDM ca nu a solicitat Institutului Cantacuzino probe suplimentare pentru retestarea produsului, astfel incat nu se poate preciza daca esantionul trimis spre analiza este reprezentativ si nu a pus la dispozitie niciun document probator, prin urmare, nu se cunoaste care sunt seriile retestate in Franta.

Pe 26 februarie, Nicolaescu declara ca in cazul problemelor aparute la vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino este vorba de "incompetenta, si nu de rea vointa".

Pe de alta parte, expertii OMS afirmau in raportul lor din luna martie in urma verificarilor efectuate la Institutul Cantacuzino ca toata campania privind realizarea vaccinului antigripal 2013-2014 a fost derulata in conditii de presiune considerabila, productia incepand tarziu iar asteptarile publice fiind mari.

Potrivi raportului, in anumite incaperi "s-au realizat prea multe actiuni" iar in aceste incaperi exista fluxuri unidirectionale deficitare ale materialelor, deseurilor si personalului.

OMS sublinia ca acele utilizate pentru inoculare "nu sunt dezinfectate" intre etapele inocularii individuale, permitand transmiterea contaminarii de la un ou la altul.

Pe 31 martie, noul ministru Banicioiu declara ca dozele de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino au fost retrase si se afla in custodia institutiei pana vor fi distruse.

Nicolae Banicioiu afirma ca presedintele ANMDM Marius Savu are toata expertiza necesara pentru a informa corect. Banicioiu sustinea ca la institut "au fost niste nereguli in principal de management, chiar si de atitudine".

Directorul general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, declara pe 26 septembrie pentru AGERPRES ca se retrage din functia pe care o ocupa si ca, din punctul sau de vedere, a realizat ceea ce si-a propus, si-a atins "obiectivul" de a planifica "relansarea institutului".

Reorganizarea Institutului Cantacuzino trebuie sa se faca dupa criterii profesionale, noul manager urmand a fi un profesionist ales prin concurs, afirma la inceputul lunii octombrie Nicolae Banicioiu.

Cardul de sanatate

La inceputul anului, presedintele CNAS de atunci, Cristian Busoi, anunta ca din ianuarie 2015 toate serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza folosirii cardului de sanatate.

Referindu-se la dosarul electronic, Busoi preciza ca din 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructura si medicii vor putea incarca date pe acesta.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput pe 19 septembrie in Bucuresti pentru asiguratii cu varste de peste 18 ani.

Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua in urmatorii patru ani pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat.

Pe 15 decembrie, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara ca au fost distribuite catre populatie 12,5 milioane de carduri, dintre acestea doar 120.000 fiind initializate. Totodata, Ciurchea declara ca asiguratii care nu au intrat in posesia cadrului vor putea sa-l ridice de la medicul de familie.

Conform Casei, serviciile medicale vor fi validate si decontate din cursul anului viitor doar in baza cadrului national de sanatate, care reprezinta codul de acces pentru toate sistemele informatice ale institutiei si contine datele de identificare ale fiecarui asigurat.

Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS). Astfel, fiecare persoana care se prezinta la medic va trebui sa aiba asupra sa cardul de sanatate. Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului iar pacientul isi va introduce codul pin. Prin cardul national de sanatate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de catre furnizorii acestor servicii. Cardul poate fi folosit atat la medicul de familie, cat si la un specialist sau in spital.

Lista de medicamente compensate si gratuite

Ministerul Sanatatii condus Eugen Nicolaescu punea pe 18 februarie in dezbatere publica o lista cu medicamente compensate si gratuite care continea 150 de molecule noi sau cu indicatii noi.

In 28 martie, succesorul sau la carma ministerului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara ca o singura persoana a evaluat moleculele noi care compuneau lista de medicamente compensate si gratuite propusa de fosta conducere a institutiei.

Pacientii cu boli rare urmau sa aiba acces din luna iunie la 17 molecule noi, pentru care pana acum nu existau la acea data reglementari legale, anunta presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu. El spunea ca vor fi realizate protocoale care vor fi folosite pentru utilizarea lor moleculelor.

Pe 20 iunie, Ministerul Sanatatii punea in dezbatere publica un proiect de ordin pentru protocoalele terapeutice privind prescrierea celor 17 medicamente orfane.

Era vorba de denumirile comune internationale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.

Proiectul publicat pe site-ul MS prevedea metodologiile de includere si excludere din tratamente, indicatiile, criteriile de includere, dar si cele de excludere pentru cele 17 molecule, precum si medicii care pot prescrie acele medicamente (exemplu: medic pneumolog). Proiectul mai prevedea modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament.
Peste o luna, pe 2 iulie, pacientii care sufereau de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si bolile neurologice degenerative urmau sa beneficieze de tratament cu molecule noi, anunta MS.

Lista medicamentelor compensate si gratuite a fost actualizata in toamna cu alte 23 de medicamente.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cerea pe 4 noiembrie echipei Unitatii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale sa finalizeze pana la finalul anului cea de-a treia actualizare a listei cu medicamente compensate si gratuite, care va aduce si prima delistare a medicamentelor vechi.

Ordonanta pentru pensionarea asistentilor medicali si moase

Asistentii medicali si moasele se vor putea pensiona la 65 de ani, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 23 din 2014 de completare si modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, anunta pe 15 mai Ministerul Sanatatii.

'Scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare', preciza ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Retrospectiva_-2014_-anul-introducerii-cardului-de-sanatate-sau-a-pachetului-de-baza_20547/

lauff lautf laurf