MS doreste sa reorganizeze Institutul National de Hematologie Transfuzionala
Ministerul Sanatatii (MS) a publicat pe site-ul oficial un proiect Hotarare de Guvern (HG) prin care activitatea Institutului National de Hematologie Transfuzionala se va desfasura la Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, odata cu reorganizarea acestuia, numele lui se va schimba in Institutul National de Transfuzie Sanguina „Prof. Dr. C.T. Nicolau” (INTS).
„Activitatea de hematologie se preia de catre Institutul Clinic Fundeni ca ambulatoriu de specialitate. Activitatea ambulatoriului de specialitate se desfasoara in spatiile puse la dispozitie, cu titlu gratuit, pentru o perioada de 5 ani, Institutul Clinic Fundeni, de catre INTS”, se arata in proiectul de pe site-ul MS.
Astfel, Institutul Clinic Fundeni preia personalul din cadrul structurilor care desfasoara activitatea de hematologie din cadrul INTS , cu mentinerea drepturilor salariale, precum si echipamentul necesar desfasurarii acestor activitati. INTS va pune la dispozitie, cu titlu gratuit, I.C. Fundeni, spatiul necesar desfasurarii activitatilor de tratament al hemofiliei si talasemiei.
INTS are ca obect de activitate conducerea, organizarea si coordonarea activitatii de transuzie sanguina, cercetare stiintifica medicala, precum si invatamantul medical de specialitate in domeniul trasnfuziei sanguine.
Conducerea executiva a acestuia este asgurata de Comitetul director, format din director, director adjunct stiindific, director adjunct financiar-contabil si directorul de resurse umane. De asemenea, la nivelul INTS va functiona si un Consiliu de administratie, format din cinci membri, cetateni romani, numiti prin ordin al ministrului sanatatii, pentru un mandat de patru ani.
INTS va fi finantat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii. Totodata, Institutul National de Transfuzie Sanguina „Prof. Dr. C. T. Nicolau” va prelua patrimoniul Institutului National de Hematologie Transfuzionala.
Sistemul national de transfuzie sanguina constituie un domeniu strategic national si face parte din sistemul de urgenta. Continuitatea activitatii in cadrul structurilor din sistemul national de transfuzie sanguina se asigura prin serviciul de garda. Modul de organizare si efectuare a garzilor in cadrul Institutului National de Transfuzie Sanguina „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, centrele regionale si centrele judetene de transfuzie sanguina se reglementeaza prin ordin al ministrului sanatatii.
Centrele regionale de transfuzie sanguina din tara sunt: Bucuresti, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Galati si Timis.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro