Imprimare

Studiu: Cancerul apare din cauza unor mutatii in divizarea celulelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cancerul se datoreaza adesea unei "lipse de noroc", mutatii aleatorii survenind in procesul de divizare a celulelor, mai degraba decat unor cauze genetice sau a unui mediu nefavorabil - este concluzia unui grup de cercetatori americani, al caror studiu a aparut in revista Science, scrie Agerpres.

Cercetarea oamenilor de stiinta de la Universitatea "Johns Hopkins" nu ia totusi in calcul cancerul de san, cel mai frecvent la femei, si nici pe cel de prostata, al doilea cel mai des intalnit la barbati (dupa cancerul de piele).

Din numarul de cazuri de cancer constatate la adulti, circa doua treimi s-ar putea explica prin mutatii genetice aleatorii, care duc la cresterea tumorilor, o treime fiind rezultatul unor factori genetici sau al unui mediu nefavorabil.

"Studiul arata ca riscurile de a face cancer pot creste daca oamenii fumeaza sau daca au alte obiceiuri de viata nesanatoase", afirma unul din autorii cercetarii, Bert Vogelstein, profesor de oncologie la Universitatea de Medicina "Johns Hopkins". "Realitatea este ca multe forme de cancer se datoreaza in mare parte unei lipse de noroc si mutatiei unei gene care va provoca un tip de cancer, fara nicio legatura cu modul de viata sau cu factori ereditari", adauga el.

Potrivit lui, cei care traiesc mult, desi fumeaza sau se expun la soare fara sa se protejeze, fara sa dezvolte un cancer, nu au neaparat "gene bune": "Adevarul este ca majoritatea dintre ei au pur si simplu mult noroc", afirma Vogelstein.

In cadrul studiului, cercetatorii s-au ocupat de procesul natural de reinnoire a celulelor din corpul uman, care duce la inlocuirea celulelor moarte din organism. Cercetatorii au observat de multa vreme ca formele de cancer apar cand celulele-stem comit diferite erori, mutatii. Studiul mentionat de 20minutes.ch este insa primul care incearca sa afle proportia numarului de cazuri de cancer declansate de acest proces fata de cele cauzate de genetica sau de un mediu nefavorabil.

"Schimbarea obiceiurilor de viata ar fi foarte utila pentru evitarea unor forme de cancer, insa complet ineficienta pentru altele", afirma Cristian Tomasetti, biomatematician si asistent oncologie la "Johns Hopkins". "Ar fi necesare resurse suplimentare pentru descoperirea unor mijloace de depistare a acestor tipuri de cancere aleatorii in stadiu precoce, cand pot fi tratate", incheie el.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Cancerul-apare-din-cauza-unor-mutatii-in-divizarea-celulelor_20551/

lauff lautf laurf