Imprimare

Malaria ar putea deveni urmatoarea urgenta de sanatate a lumii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In contextul in care febra heoragica Ebola face mii de victime in Africa de Vest, o alta veste ingrijoratoare vine si din zonele afectate de malarie. Aceasta din urma incepe sa prezinte rezistenta la medicamente, conform specialistilor. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun, pe de alta parte, ca boala poate fi invinsa definitiv.

Malaria, boala parazitara infectioasa transmisa de tantari, extrem de raspandita in Myanmar si alte tari din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, ameninta sa devina urmatoarea urgenta globala de sanatate, avand in vedere rezistenta pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Agerpres.

Ratele de deces din cauza malariei au scazut cu 47 la suta intre anii 2000 si 2014
la nivel mondial, dar a ucis totusi 528.000 de oameni in 2013, in special in Africa sub-sahariana, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

O mare parte din succesul in lupta impotriva bolii se datoreaza utilizarii de terapii combinate pe baza de artemisinin, un derivat al pelinului frecvent utilizat in medicina chineza, care este acum in pericol deoarece parazitii malariei au devenit rezistenti la acest tratament.

Daca dupa trei zile de terapie rezultatele la teste sunt pozitive, specialistii iau in considerare rezistenta bolii la medicamente si se fac analize suplimentare.

Pericolul raspandirii acestei forme rezistente la medicamente este deosebit de mare, apreciaza expertii. In prezent, tara cel mai grav afectata din regiunea Mekong este Myanmar si daca boala ajunge in India si Africa, consecintele ar putea fi dezastruoase, intrucat, spre deosebire de epidemiile globale anterioare de malarie, de aceasta data nu exista noi medicamente care sa inlocuiasca terapiile pe baza de artemisinin.

Nu este foarte clar de ce parazitii care provoaca malaria devin rezistenti la medicamente, dar se crede ca un rol il au conflictele civile prelungite, jungla densa, migratia si medicamentele de slaba calitate. In Myanmar se comercializeaza medicamente contrafacute sau de slaba calitate care in loc sa ucida parazitii ii fac mai puternici.

Ce spune ONU despre malarie

Reprezentantii ONU spera ca malaria sa poata fi invinsa pentru totdeauna. Raspandinta prin tantari infestati, boala poate fi atat tratata, cat si prevenita. Eforturile globale din ultimele decenii au aratat ca numarul bolnavilor de malaria a scazut, aceasta fiind “o realizare extraordinara”, conform directorului general al ONU, dr. Margaret Chan, scrie bbc.co.uk.

Cum se lupta omenirea impotriva malariei

- Spray-ul insecticid

In 2013, 123 de milioane de oameni se protejau de malaria prin intermediul plaselor de protectie cu spray insecticid pentru a omori tantarii infestati. Dintre acestia, 55 proveneau din Africa.

Insa, acest tip de spray a fost din ce in ce mai rar folosit, iar rezistenta tantarilor la el a crescut in 49 de tari din lume.

- Accesul la tratament

Femeile insarcinate care locuiesc in zonele cu risc de malaria au beneficiat de tratament anti-malarie, luat preventiv, chiar daca nu existau semne de infectare si asta pentru ca malaria poate avea consecinte devastatoare pentru mama si fat.

Procentul de femei care a primit tratament a crescut in timp, dar este totusi inca scazut, spun specialistii. 57% din femeile insarcinate din 37 de tari au primit cel putin o doza de tratament impotriva malariei, in 2013.

Insa, mai putin de o cincime din femeile insarcinate au primit trei sau mai multe astfel de doze recomandate de ONU. In cazul copiilor, acest tip de tratament preventiv a fost chiar mai putin administrat. In 2013, doar 6 tari, din 16, au primit recomandarea ONU pentru tratamentul preventiv la copiii de sub cinci ani.

- Medicamente si previziuni

Chiar daca accesul rapid la medicamente a fost imbunatatit de-a lungul timpului, milioane de oameni continua sa nu aiba acces la cele mai noi terapii. In 2013, 62% dintre pacientii suspectati de malarie s-au putut testa gratuit in Africa, procentul crescand, in comparatie cu doar 40% dintre pacienti, in 2010.

Solutiile pe care specialistii le dau pentru stoparea malariei ar fi: sa existe o raspandire mai mare a tratamentului preventiv si anti-malarie, si sa se dezvolte noi linii terapeutice, pe langa cele deja existente, care sa ajute, in cele din urma, la eradicarea totala a acestei maladii.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Malaria-ar-putea-deveni-urmatoarea-urgenta-de-sanatate-a-lumii_20557/

lauff lautf laurf