Imprimare

Plangere pentru ucidere din culpa impotriva a doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. CMR raspunde

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doi medici din Iasi ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienti, fara acordul acestora. In acest contex, presedintele Colegiului Medicilor, prof. Vasile Astarastoae, considera ca reprezentantii Spitalului de Neurochirurgie Iasi au incercat sa creeze presiuni prin mediatizarea cazului acestor medici, spunand ca recomanda prudenta, scrie Mediafax.

"Nu stiu de ce conducerea spitalului a ales sa iasa in presa si am impresia ca este un fel de presiune care se face asupra noastra, dar noi nu cedam la presiuni. Eu deplang acest incident, dar daca se va dovedi ca nu este real, atunci vom vedea si situatia celor care au reclamat. Daca este real, vom da sanctiuni care sunt trecute in Codul Deontologic, iar mai departe Parchetul isi va face datoria”, a declarat, marti, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

El a precizat ca, in functie de gravitatea faptelor care vor fi dovedite, medicii risca de la un simplu avertisment pana la excluderea din colegiu.

"Eu am recomandat si recomand prudenta. Vom incepe sa analizam sa vedem care este situatia reala, nu putem sa ascultam o singura parte, cu atat mai mult cu cat la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte si acuzatii reciproce, si atunci este bine sa nu cadem in capcana de a da dreptate unuia sau altuia", a adaugat Vasile Astarastoae.

Conform unor surse oficiale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, medicul Stefan Mircea Iencean a fost cel care ar fi prelevat lichid cefalo-rahidian de la pacienti. Reprezentantii unitatii medicale considera ca lichidul cefalo-rahidian a fost folosit pentru a realiza o cercetare stiintifica neaprobata, pentru care pacientii nu si-ar fi dat consimtamantul.

Vasile Astarastoae a declarat, referitor la acest fapt, ca "la orice act medical si la orice cercetare consimtamantul informat este obligatoriu, dar constituie fapta penala doar daca s-a produs un prejudiciu real si cert, daca nu este vorba despre o abatere deontologica”.

"Orice studiu nu se face in nume propriu, ci intereseaza comunitatea medicala si cea stiintifica, pentru ca altfel nu se publica. Trebuie spus foarte clar: consimtamantul informat este obligatoriu la orice act medical si la orice cercetare, dar el constituie fapta penala doar daca s-a produs un prejudiciu real si cert, daca nu, vorbim de o abatere deontologica si este atributia Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor sa hotarasca intinderea ei si sanctiunea pentru medic”, a mai spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El a precizat ca in literatura stiintifica exista putine cazuri de deces raportate in urma unei punctii lombare, procedura fiind frecvent intalnita in spitale, insa exista riscul aparitiei unor complicatii ulterioare care sa provoace decesul.

La randul lor, reprezentantii Parchetului Judecatoriei Iasi au precizat ca, in continuare, cazul va fi instrumentat impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie.

"In cursul lunii decembrie 2014, politistii ieseni au primit o sesizare de la Parchetul Judecatoriei Iasi, care a fost inaintata de catre reprezentantii unei unitati spitalicesti cu privire la o posibila infractiune de abuz in serviciu. In prezent, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale fac cercetari in cauza in vederea stabilirii cu exactitate a situatiei de fapt si luarii masurilor legale care se impun“, a precizat Anca Vijiac, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Iasi.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iasi a depus o plangere penala pentru ucidere din culpa in cazul medicilor Stefan Mircea Iencean si Ion Poeata de la unitatea sanitara, pe care ii acuza ca ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienti, fara acordul acestora, patru dintre ei decedand ulterior. In acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iasi a sesizat si Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iasi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienti au fost gasite, in luna august 2014, intr-un frigider dintr-un salon al unitatii sanitare.

In urma acestei situatii, doua consilii de etica din cadrul spitalului s-au intrunit si au decis ca este necesara depunerea unei plangeri penale pentru omor din culpa si neglijenta in serviciu impotriva medicilor Stefan Mircea Iencean si Ion Poeata, seful sectiei III de Neurochirurgie de la Spitalul "Nicolae Oblu". Cei doi medici sunt acuzati ca ar fi extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienti fara consimtamantul acestora. Ulterior, patru dintre cei opt pacienti au decedat.

Initial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti si la un laborator privat, iar dupa ce s-a primit confirmarea ca este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.
Plangerea penala a fost inregistrata la Parchetul Judecatoriei Iasi, iar in document a fost mentionat, printre altele, cazul unui pacient caruia i s-au facut 30 de punctii lombare.

"In primul rand, vreau sa spun ca pentru mine aceasta nu a fost o situatie placuta. Nu a fost o decizie luata de mine, au fost doua comisii de etica intrunite si totul s-a facut conform procedurilor legale. Am fost obligati de fapte sa facem aceasta plangere. S-au gasit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienti pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio forma, insa comisiile au stabilit ca prelevarile respective nu s-au facut cu consimtamantul bolnavului“, declara Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Nicolae Oblu” din Iasi.

Conform reprezentantilor unitatii medicale, in prezent nu exista nicio dovada ca cei patru pacienti au decedat in urma punctiilor lombare.

Saptamana trecuta, la spital s-a reunit si Comisia de disciplina care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, in cazul lui Stefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de munca, iar Ion Poeata a fost sanctionat cu scaderea salariului cu 10% pe o perioada de trei luni.

Medicul Stefan Mircea Iencean si-a inceput activitatea profesionala in 1976, iar din 1993 este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iasi. Din 2011, acesta este sef de lucrari la disciplina Neurochirurgie la Facultatea de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi.

In 2012, lui Iencean i-a fost desfacut contractul de munca dupa ce a intrat in conflict cu conducerea unitatii medicale, pentru ca ar fi operat un pacient fara a respecta procedurile legale. In timp ce acesta era investigat de catre Comisia de Disciplina, medicul a facut publice o serie de inregistrari cu colegii sai, realizate in raportul de garda, motiv pentru care i s-a desfacut contractul de munca. Stefan Mircea Iencean a dat insa in judecata conducerea spitalului si a castigat pe vicii de procedura, fiind repus in functie.

Medicul Ion Poeata este considerat cel mai bun medic neurochirurg din Iasi. Din 2001, el este profesor universitar la UMF Iasi, activand inca din 1994 in universitate. Din 2007, Poeata este medic primar neurochirurg la Spitalul "Nicolae Oblu”, fiind seful sectiei Neurochirurgie III.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Plangere-pentru-ucidere-din-culpa-impotriva-a-doi-medici-de-la-Spitalul-de-Neurochirurgie-Iasi.-CMR-raspunde_20577/

lauff lautf laurf