Imprimare

Cardul de sanatate: Medicii de famlie si pacientii cronici doresc implementarea acestuia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, si Cezar Irimia, presedintele Aliantei Nationale Pacientilor Cronici din Romania, au declarat vineri la o dezbatere publica faptul ca sustin implementarea cardului de sanatate.

"Bineinteles ca suntem de acord cu cardul. Am spus de la bun inceput sa suntem de acord cu informatizarea si intelegem motivele pentru care a fost introdus. Legea prevede ca exista alternativa la card. Pacientii se duc la medic si cu card si in lipsa cardului, pentru ca stim bine ca multi nu l-au primit. Noi ii primim si cu, si fara card, oamenii au nevoie de asistenta medicala", a spus Alexiu.

Ea a precizat ca potrivit legislatiei in vigoare cardurile care nu au ajuns la pacienti vor fi trimise de Posta Romana inapoi la casele de asigurari de sanatate si de acolo pacientii si le vor putea ridica.
Aceasta a adaugat ca se intampla deja acest lucru in mai multe judete din tara.

"Solutia alternativa este deja in derulare: jumatate din casele de asigurari judetene, la ora asta, respecta legea, au anuntat deja prin presa ca au inceput distribuirea cardurilor care au venit de la Posta", a adaugat Sandra Alexiu.

Pe de alta parte, reprezentantii pacientilor sunt de acord cu introducerea cardului de sanatate, dar cu anumite conditii.

"Cardul de sanatate ar trebui sa reprezinte doar calitatea de asigurat si pentru a face ordine in sistem. Acei bani putini care sunt in sistem sa nu se sifoneze prin diferite gauri negre asa cum s-a facut pana acum. Calitatea de asigurat sa fie stipulata acolo iar serviciile sa fie foarte bine contorizate. Toate lucrurile sa fie foarte bine contorizate", a aratat Irimia.

In cadrul dezbaterii care a avut loc astazi, la initiativa Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, multi dintre cei care au luat cuvantul au propus existenta de solutii alternative la card si chiar retragerea proiectului de lege pana la gasirea unor solutii alternative. A fost invocata si lipsa de siguranta a datelor de pe card, faptul ca se "incalca dreptul la viata privata si libertatea de constiinta" si s-a propus chiar existenta unui card fara cip.

Parintele Mihai Andrei Aldea, de la Manastirea Paltin Petru Voda, din judetul Neamt, a sustinut ca sunt peste un milion oameni care refuza cardul; unii din motive de constiinta religioasa, altii, pentru ca au dreptul sa refuze procesarea datelor personale.

"Cei un milion care nu vor sa accepte cardul de sanatate sunt condamnati, prin lipsa unei alternative, la executie. Propunerea este sa existe o alternativa simpla si clara la card. Vorbim de peste un milion de cetateni care au semnat impotriva cardului", a spus parintele.

O parte dintre cei prezenti au cerut demisia presedintelui CNAS, Vasile Ciuchea, sustinand ca banii pentru SIUI si carduri au fost cheltuiti si ca de patru ani s-a tot cerut sa se renunte la proiectul referitor la cardul de sanatate, dar nimeni nu a luat aceasta masura.

Ministerul Sanatatii a organizat vineri o dezbatere publica avand ca tema proiectul privind modificarea HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cardul-de-sanatate_-Medicii-de-famlie-si-pacientii-cronici-doresc-implementarea-acestuia_20591/

lauff lautf laurf