Imprimare

Premiera: Transplant de inima artificiala , la IBCvT Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un dispozitiv care functioneaza asemenea unei pompe si regleaza debitul cardiac, numit "inima artificiala", i-a fost implantat, joi, unui pacient de 44 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures, operatia fiind o premiera in Romania, scrie Mediafax.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures, Horatiu Suciu, medicul Bojan Biocina din Croatia si doctorul Peter Branecky din Germania au realizat, joi, la Targu Mures, primul implant din Romania pentru reglarea debitului cardiac.

Operatia a fost facuta la un pacient de 44 de ani, din Suceava, care era pe lista de transplant de un an si jumatate si care intre timp a suferit o agravare a starii generale.

"Este vorba de un dispozitiv care utilizeaza ca sursa de energie electricitatea, practic, este vorba de o pompa care se implanteaza in interiorul ventriculului stang si are rolul de a prelua cantitatea de sange pe care ventriculul nu reuseste sa o ejecteze pe caile naturale, punand in repaus muschiul inimii, care nu face fata acestei sarcini. Starea noastra de bine se datoreaza acestei activitati cardiace care asigura un debit de 7-8 litri pe minut", a explicat Horatiu Suciu.

El a precizat, la finalul interventiei chirurgicale, ca acest prim pas trebuie urmat de un program national de tratament al insuficientei cardiace.

"Aceasta prima implantare trebuie urmata de un program de tratament al insuficientei cardiace. Din informatiile pe care le am si din demersurile pe care le-am facut, atat la nivelul Ministerului Sanatatii, domnul ministru Banicioiu, cat si presedintele CNAS, am fost asigurat ca vom fi sprijiniti, clinicile care deruleaza program de transplant cardiac, sa derulam un astfel de program", a afirmat el.

Horatiu Suciu a declarat ca insuficienta cardiaca afecteaza o mare parte a populatiei si ca solutia implantarii acestui tip de dispozitiv este considerata un tratament modern in intreaga Europa.

"Acest tratament modern vine ca o solutie complementara fata de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficientei cardiace, dar exista si impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil in toate tarile din Europa, precum si o categorie de pacienti care nu se incadreaza in aceasta indicatie de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine in ajutorul acestor pacienti, fie de a astepta in siguranta transplantarea cordului, care nu poate fi prevazut intotdeauna, si poate sa fie si o alternativa la transplant pentru o anumita categorie de pacienti. Sunt pacienti care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv pe care l-am implantat astazi (joi - n.r.). In sfarsit si tara noastra se aliniaza unor standarde in tratamentul modern al insuficientei cardiace", a spus Horatiu Suciu.

Medicul croat Bojan Biocina a aratat ca procedura realizata in premiera la Targu Mures este uzuala in tara sa.

"Sunt foarte bucuros ca am putut participa la aceasta interventie si ca am putut impartasi din experienta pe care am dobandit-o in Croatia. Acest procedeu este deosebit de important deoarece se salveaza vietile acelor persoane care nu ajung sa obtina un transplant si, asa cum am aflat acum, din acest punct de vedere in Romania exista o problema. Noi, in Croatia, avem o rata de transplant de 10-11 la un milion de locuitori si este una dintre cele mai ridicate din lume, mai mult decat atat, anual implantam aproximativ sapte astfel de dispozitive la un milion de locuitori. La nivel global acest procedeu reprezinta un standard de ingrijire si este o reala alternativa la transplant. Rezultatele clinice dupa implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de dupa realizarea unui transplant. Este evident ca niciodata nu vor exista sufieiciente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant. Eu felicit Romania pentru ca a a intrat in clubul tarilor care realizeaza astfel de interventii si cred ca acest program se va dezvolta si ca va acoperi nevoile pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca", a declarat el.

Dispozitivul costa aproximativ 90.000 de euro cu TVA, toate costurile interventiei de la Targu Mures fiind suportate din fondurile primite de IBCvT Targu Mures in cadrul programului national de transplant.

Procedeul se realizeaza de mai mult timp in Europa Centrala, in timp ce in zona Europei de Est au fost incepute programe similare in Croatia, in 2007, in Ungaria in 2012, in Serbia in 2013.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, Horatiu Suciu, anunta, in decembrie, ca se doreste introducerea noului procedeu, prin care pacientilor care au nevoie de transplant li se introduce o "inima artificiala" - un dispozitiv care functioneaza ca o pompa, preluand activitatea muschiului inimii si regland debitul cardiac.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera_-Transplant-de-_inima-artificiala_-la-IBCvT-Targu-Mures_20590/

lauff lautf laurf