Imprimare

Franta: Al doilea pacient cu implant de inima artificiala a iesit din spital

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Al doilea pacient care a primit o inima artificiala, in Franta, creata de societatea Carmat si implantata la 5 august la Nantes, s-a intors acasa la inceputul lunii ianuarie si duce "o viata normala", a declarat creatorul dispozitivului, profesorul Alain Carpentier, scrie Agerpres.

Pacientul, un barbat in varsta de 68 de ani, a parasit spitalul la 2 ianuarie si s-a intors definitiv acasa, a explicat prof. Carpentier. La sfarsitul lunii octombrie profesorul declarase ca pacientul se putea deja deplasa singur si putea folosi bicicleta medicinala.

Intoarcerea acasa a fost posibila dupa ce pacientul a putut sa dispuna de autonomie completa si "sa gestioneze singur dispozitivul portabil" de 3 kg ce contine doua baterii cu incarcare electrica si un panou de control.

Prima proteza a fost implantata la 18 decembrie 2013 unui pacient de 76 de ani, care a murit dupa 74 de zile dupa o oprire inopinata a dispozitivului. Potrivit prof. Carpentier, "cauzele opririi dupa 74 de zile au fost determinate de mai multi factori, intre care varsta avansata a bolnavului si gravitatea starii sale de sanatate, mai ales problemele renale".

Pentru a doua operatie a fost ales un pacient mai tanar, cu functii renale si hepatice putin afectate si cu o buna sanatate.

Implantarea unei inimi artificiale autonome, conceputa de societatea franceza Carmat, este considerata o premiera mondiala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Franta_-Al-doilea-pacient-cu-implant-de-inima-artificiala-a-iesit-din-spital_20597/

lauff lautf laurf