Imprimare

OMS: 16 milioane de vieti ar putea fi salvate anual prin masuri preventive

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape jumatate din decesele provocate de boli netransmisibile, precum cancerul sau diabetul, ar putea fi evitate prin masuri preventive, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), intr-un raport prezentat luni, la Geneva, informeaza Agerpres.

"Investind intre unul si trei dolari pe an de persoana, tarile ar putea diminua puternic numarul pacientilor si al deceselor cauzate de aceste maladii netransmisibile", a declarat Margaret Chan, directoarea OMS, la prezentarea raportului.

Conform documentului, bolile netransmisibile provoaca in fiecare an 38 de milioane de decese si 16 milioane dintre acestea pot fi evitate.

In 2015, fiecare tara ar trebui sa-si stabileasca obiective pentru punerea in aplicare de masuri preventive, fara de care "milioane de vieti vor fi din nou curmate prea curand", a continuat dr. Chan.

In anul 2000, 14,6 milioane de oameni au murit prematur de boli netransmisibile, din lipsa preventiei. Aceasta cifra a crescut si a depasit 16 milioane in 2012, spune OMS.

Decesele premature cauzate de boli netransmisibile ar putea fi evitate prin politici antitutun, antialcool si in favoarea activitatilor fizice si sportive.

OMS incurajeaza in special tarile cu venituri medii sa promoveze astfel de politici, in aceste state numarul deceselor cauzate de boli netransmisibile fiind mai mare decat al celor determinate de boli infectioase. Sase tari inregistreaza rate de decese premature foarte mari: Afganistan, Fiji, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolia si Guyana. In plus, aproape trei sferturi din totalul deceselor cauzate de boli netransmisibile survin in tarile cu venituri mici si medii.

OMS a lansat in 2013 un plan de actiune ce are ca scop reducerea cu 25% intre 2013 si 2020 a numarului de decese premature.

Unele tari au obtinut deja rezultate punand in aplicare acest plan. In Turcia, numarul fumatorilor a scazut cu 13,4% intre 2008 si 2012, in urma cresterii preturilor la tutun si a avertismentelor cu privire la pericolele fumatului, pe pachetele de tigari. De asemenea, consumul de bauturi indulcite a scazut cu 30% in medie in Ungaria, care a denuntat pericolele pe care le reprezinta zaharul pentru sanatate, iar Argentina, Brazilia, Chile, Canada, Mexic si Statele Unite au lansat campanii pentru a reduce continutul de sare din alimente.

Campaniile care au scop reducerea numarului deceselor premature sunt estimate de OMS la 11,2 miliarde dolari pe an, ceea ce reprezinta o investitie anuala de unul pana la trei dolari de persoana.

Bolile netransmisibile sunt cancerul, diabetul si afectiunile cardiace, pulmonare si respiratorii.

Tutunul ucide sase milioane de oameni pe an, alcoolul — 3,3 milioane, lipsa de exercitii fizice — 3,2 milioane, iar excesul de sare in alimentatie — 1,7 milioane.

OMS este ingrijorata si de efectele negative ale obezitatii in randul copiilor, care dezvolta si boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala sau boli asociate cu artroza.

In prezent, la nivel mondial, 42 de milioane de copii cu varste sub cinci ani sunt obezi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS_-16-milioane-de-vieti-ar-putea-fi-salvate-anual-prin-masuri-preventive_20599/

lauff lautf laurf