Imprimare

Campania Planifica neprevazutul : Reguli pentru alegerea metodei contraceptive potrivite

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Desi exista o varietate de metode contraceptive disponibile in Romania, statisticile din ultimii ani sunt cel putin alarmante. Informatiile puse la dispozitie de Institutul National de Statistica si de Ministerul Muncii, 20 noiembrie 2013 ne arata ca in fiecare an se inregistreaza peste 20.000 de tinere nasteri la femei cu varsta sub 19 ani.

In plus, conform rezultatelor cercetarii ”Emergency Contraception Study”, efectuate in 2013 de catre compania globala de cercetare Millward Brown, cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., 25% dintre romance considera ca avortul poate fi o metoda contraceptiva, iar aproape jumatate dintre femei aleg sa se protejeze alegand cele mai riscante metode contraceptive (metode ad-hoc precum metoda retragerii, metoda calendarului sau prezervativul).

In acest context, este necesara o informare mai buna a femeilor si a partenerilor acestora, atat a celor aflate la varsta adolescentei, inaintea inceperii vietii sexuale, cat si a femeilor adulte fertile, aflate in anumite etape ale vietii lor. Acelasi obiectiv este urmarit si prin campania Planifica Neprevazutul!(www.planificaneprevazutul.ro), care, de peste 1 an, vizeaza prezentarea optiunilor contraceptive si consilierea pe teme de viata sexuala. Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica ginecologie si specialist al campaniei, detaliaza cativa dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tina cont o femeie inainte de a alege o metoda contraceptiva:

In functie de varsta, se recomanda folosirea cu precadere a anumitor metode contraceptive. La debutul vietii sexuale este obligatorie folosirea prezervativului, atat pentru efectul contraceptiv, cat si pentru protectie in fata infectiilor cu transmitere sexuala. Ulterior, pentru o viata sexuala activa, anticonceptionalele reprezinta una dintre cele mai sigure metode, iar pilula de a doua zi este o alternativa rapida (chiar imediata) pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contract sexual neprotejat sau protejat necorespunzator (mai multe detalii aici: http://www.planificaneprevazutul.ro/ce-este-contraceptia-de-urgenta/).

  • Daca are sau nu o viata sexuala activa constant.

O relatie stabila si o viata sexuala activa in mod constant impun necesitatea folosirii unei metode contraceptive pe eficiente pe termen lung. Anticonceptionalele si steriletul au cel mai crescut grad de eficienta pe termen lung.

  • Daca stilul de viata ii permite sa foloseasca metode a caror eficienta este conditionata de mentinere orei utilizarii.

Anticonceptionalele sunt una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, cu efect indelungat si un succes de 99,7% in cazul folosirii corecte, conform indicatiilor de pe prospect. Administrarea zilnica, la aceeasi ora, asigura protectia in fata unei sarcini nedorite.

Singura metoda care protejeaza impotriva infectiilor de tip BTS este prezervativul, cu conditia utilizarii corecte – de la inceputul actului sexual si pana la ejacularea si pe toata durata atingerii organelor/zonelor genitale. Prezervativul este necesar atat la inceputul vietii sexuale, cat si ori de cate ori este vorba despre un partener sexual nou.

  • Daca este de acord cu vizita la medic inainte de inceperea utilizarii.

Daca femeia isi doreste sa utilizeze anticonceptionale, este nevoie de o vizita la medic, anterioare utilizarii. Pe baza caracteristicilor femeii, mediul poate sa recomande un anumit tip de anticonceptionale. De asemenea, tot medicul este singurul care poate sa monteze un sterilet (DIU), nu inainte de a fi eliminat posibilitatea ca femeia sa fie deja insarcinata.

  • Daca isi cunoaste optiunile in cazul in care metoda contraceptiva folosita esueaza.

Eficienta metodelor contraceptive este conditionata de corectitudinea utilizarii. Astfel, daca din diverse motive, prezervativul aluneca sau se rupe, femeia uita sa ia doua sau mai multe pilule, le ia in paralel cu medicamente care reduc eficienta sau au loc varsaturi la numai cateva ore de la folosire, riscul de sarcina neplanificata si posibil nedorita este prezent. Daca ea isi doreste sa elimine acest risc, are la dispozitie 3 alternative de contraceptive de urgenta: pastile CU cu levonorgestrel 1,5 mg (disponibila fara prescriptie medicala), pastile CU cu ulipristal acetat (UPA) 30mg si inserarea dispozitivului intrauterin din cupru (DIU-Cu).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Campania-_Planifica-neprevazutul_-Reguli-pentru-alegerea-metodei-contraceptive-potrivite_20613/

lauff lautf laurf