Alianta Pentru Sanatate: E nevoie de un pact national pentru sanatate, realizat pe 10 ani
Starea sistemului de sanatate din Romania ar putea fi "salvata" printr-un pact national dedicat acestui domeniu, semnat de toate partidele politice parlamentare, pe urmatorii zece ani.
Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului pe Sanatate, lansat astazi de Alianta Pentru Sanatate din Romania (APSR). Evenimentul a reunit personalitati din sfera medicala. Printre acestea s-au numarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, respectiv, Radu Tibichi, presedintele CoNAS, Vasile Cepoi, europarlamentarul Cristian Busoi, alaturi de parlamentari din Comisiile de Sanatate.
Plecand de la concluziile analizei APSR, autoritatile si specialistii in domeniu au analizat deficientele existente in sistem si au incercat sa identifice cele mai bune solutii pentru a imbunatati starea actuala a sistemului de sanatate romanesc.
Semnarea unui pact national pe sanatate a fost una dintre ideile agreate de toti oficialii prezenti la eveniment. “Este de dorit un astfel de pact, un consens politic, pentru a ne asigura ca, de acum incolo, lucrurile nu se vor mai schimba brusc, in functie de cei care vin la conducerea Ministerului Sanatatii. Sunt chestiuni care trebuie sa continue, indiferent de coloratura politica a ministrului”, a declarat Nicolae Banicioiu.
La randul sau, presedintele APSR, Cristian Hotoboc, a dat asigurari ca Alianta va veni, in cel mai scurt timp, si cu o propunere de text, pe marginea caruia sa poata fi formulate eventuale amendamente, astfel incat pactul politic sa poata fi semnat cat mai curand. “Pactul national de sanatate este singura solutie pentru a asigura predictibilitatea si stabilitatea sistemului sanitar, astfel incat sa nu mai avem schimbari bruste de directie, in functie de schimbarea ministului”, a explicat Cristian Hotoboc, initiatorul pactului pentru sanatate.
“Consider ca acest acord politic este esential pentru buna functionare a sistemului de sanatate”, a tinut sa sublinieze si europarlamentarul Cristian Busoi, in timpul interventiei sale.
Intocmit pe baza datelor primite de la CNAS, MS, MFP, ANAF, Raportul prezentat de APSR reflecta starea sistemului de sanatate din Romania si este rezultatul analizei de detaliu a infrastructurii medicale, a serviciilor furnizate, a surselor de venit si a structurii alocarii cheltuielilor.
Pacientul, pionul central al Raportului pentru Sanatate
In ceea ce priveste provocarile structurale, raportul vorbeste despre orientarea catre pacient, evolutia costurilor, diminuarea bazei de impozitare si despre identificarea unor noi contribuabili. Referindu-se la problemele de natura structurala, autorii analizei au evidentiat faptul ca veniturile sunt insuficiente, gradul de colectare este inca suboptim, alocarea resurselor este subiectiva, iar utilizarea resurselor financiare nu este calibrata cu obiectivele de sanatate publica ale Guvernului.
In plus, autorii au mai evidentiat si faptul ca dezechilibrul de acces la servicii dintre mediile urban si rural se amplifica, iar subdezvoltarea medicinei primare lasa fara alternativa numerosi asigurati, care apeleaza la spitale pentru afectiuni tratabile la alte niveluri de asistenta.
Pentru rezolvarea problemelor identificate, APSR a venit cu o serie de recomandari, printre care se numara si planificarea strategica, in sensul ca CNAS ar trebui sa elaboreze strategii multianuale ale sistemului de asigurari de sanatate, prin care sa comunice din timp si sa dezbata obiectivele si parametrii care influenteaza serviciile medicale contractate.
Pentru diminuarea dezechilibrelor de acces la servicii, APSR propune ca CNAS si Ministerul Sanatatii sa faca mai mult pentru a atrage profesionisti in zonele deficitare, ameliorand, printre altele, activitatea comisiilor judetene pe specialitati, sistemul de tarifare a prestatiilor si infrastructura de servicii in zonele rurale. In ceea ce priveste corelarea prestatiilor medicale cu obiectivele nationale, reprezentantii APSR sustin ca CNAS ar trebui sa foloseasca anumite parghii asupra furnizorilor, pentru a le alinia comportamentul la prioritatile nationale de sanatate publica, prin indicatori de performanta, decontare in functie de performanta, ghiduri si protocoale terapeutice, trasee clinice si raportarea satisfactiei pacientilor.
Ca solutie imediata pentru cresterea veniturilor in sistem, APSR vrea aplicarea cotei de 10,7%, exclusiv pe seama salariatilor, ceea ce ar ameliora gradul de colectare a contributiilor. Eficientizarea utilizarii resurselor s-ar putea realiza, potrivit Aliantei, pe termen mediu, prin beneficiile obtinute de FNUASS prin dezvoltarea alternativelor mai ieftine de servicii, alocarea obiectiva a fondurilor pe case de asigurari si ajustarea tarifelor la costurile reale ale serviciilor.
Adaptarea activitatii unor spitale, in sensul ca Ministerul Sanatatii, CNAS si autoritatile locale pot orienta activitatea celor mai mici 25% dintre spitalele publice catre ambulatoriul de specialitate si spitalizari de zi, precum si accentul pe monitorizarea si evaluarea furnizorilor si reducerea presiunii reglementarilor si interventiile caselor de asigurari sunt alte solutii propuse de APSR.
Alianta pentru Sanatate din Romania este o organizatie non-guvernamentala ce reuneste organizatii ale majoritatii actorilor din sistem: pacienti, medici si furnizori de servicii si produse medicale, si care are ca principal tel crearea unui climat propice asigurarii asistentei medicale centrate pe nevoile fiecarui cetatean.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro