Imprimare

Pacienta supusa, in premiera in Romania, unui haplotransplant este bine

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Starea femeii care, in urma cu o saptamana, a fost supusa unui haplotransplant la Institutul Fundeni, premiera in Romania, primind maduva de la mama ei, este buna, scrie Mediafax.

In urma cu o saptamana, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au facut in premiera un transplant de maduva, de la mama la fiica ei de 32 de ani, in conditii de compatibilitate de doar 50%.

"Am luat aceasta decizie terapeutica ca fiind singura solutie pentru bolnava de limfom Hodgkin. Fratele ei n-a fost compatibil deloc, iar un an si jumatate s-a cautat un donator neinrudit in registrele internatioanale, dar nu s-a gasit. (...) In strainatate sunt realizate aceste interventii de ani de zile. Noi am inceput in urma cu o saptamana. Acum vor putea sa salvam in tara o parte dintre bolnavii care erau trimisi in clinicile din strainatate", a declarat medicul Alina Tanase, sef de clinica la hematologie si directorul medical al Institutului Fundeni.

Medicii au recoltat celule stem din maduva osoasa a mamei, care au fost transferate fiicei sub forma unei transfuzii.

"Am recoltat de la mama peste un litru de maduva hematogena. Procedura a durat trei ore. Imediat dupa recoltare, maduva a fost administrata fiicei. La o saptamana de la procedura, pacienta este in stare stabila. Evident e izolata pentru ca imunitatea ei este zero si orice infectie ii poate fi fatala", a adaugat Alina Tanase.
Potrivit medicului, exista riscul de recadere, dar peste 50 la suta dintre pacienti scapa de boala fara alte reactii imunologice.

"Procedura va putea fi folosita in cazul a 30 la suta dintre bolnavii cu diferite forme de cancere ale sangelului, care n-au un donator compatibil in totalitate", a mai aratat Tanase.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacienta-supusa_-in-premiera-in-Romania_-unui-haplotransplant-este-bine_20633/

lauff lautf laurf