Imprimare

Savu, Agentia Medicamentului: Medicamente scoase de pe lista de compensate si gratuite, din februarie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Din luna februarie a acestui an ar putea fi scoase unele medicamente din lista de compensate si gratuite, conform presedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), Marius Savu (foto), in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema.

In urma delistarii acestor medicamente, se preconizeaza o economie la bugetul de stat de aproximativ 210 milioane de lei. De asemenea, se doreste ca alte 20 de medicamente noi sa intre pe lista de compensate si gratuite in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, producatorii de medicamente generice sunt de acord cu o astfel de delistare, doar daca se respecta criteriile privind evaluarea tehnologiilor medicale si daca exista molecule corespondente in lista de compensate.

„Nu avem nicio problema de principiu impotriva evaluarii si eventual a delistarii moleculelor care nu isi mai regasesc locul in lista, fie din cauza pretului, fie din cauza eficientei clinice scazute, consideram, in acest moment, ca nu se respecta exact si total, pe de o parte, criteriile privind evaluarea tehnologiilor medicale, iar pe de alta parte, credem ca ar fi normal ca atunci cand este scos un medicament din lista, pacientii sa poata gasi un inlocuitor in lista de compensate”, a spus directorul general al Asociatiei Producatorilor de Medicamentelor Generice din Romania, Laurentiu Mihai.

Chiar daca autoritatile spun ca doresc sa scoata din lista medicamente care nu mai au eficacitatea scontata, reprezentantii producatorilor de medicamente considera ca aceasta masura a fost luata pentru reducerea costurilor din sistem.

„Din punctul nostru de vedere, aici este marea problema a sperantei, ca se vor obtine economii care sa acopere introducerea de noi medicamente pe lista. P e de o parte nu se poate vorbi de o suma foarte mare, iar pe de alta parte, in clipa in care un medicament este scos de pe lista, va fi recomandat de catre medici un inlocuitor care se afla pe lista, eventual mai scump. Astfel incat nu doar ca nu se vor obtine economii, ci dimpotriva, preturile platite de pacient si de sistemul public vor creste. Singura posibilitate reala de economii poate fi prin acea noua categorie introdusa, prin compensare 20%, dar acolo va ramane ca pacientul sa plateasca mai mult din buzunar. Atata timp cat va putea sa isi permita asta, nu e o problema, insa cand nu isi va putea permite, atunci din pacate vom vorbi de taierea accesului pacientului la tratament, intreruperea tratamentului, va veni la spital mai grav, cu costuri mai mari pentru el si pentru sistemul public”, a mai spus Laurentiu Mihai.

In ceea ce priveste ariile terapeutice ale medicamentelor ce urmeaza sa fie scoase de pe lista de compensate, presedintele ANMDM a spus: „Multe dintre medicamentele delistate, pe de o parte exista alternative, vorbim de medicatie pentru hipertensiune, unde sunt numeroase laternative terapeutice mult mai eficiente, exista medicatie in cazul benzodiazepinelor, care nu sunt asa de daunatoare, sa zic, pe termen lung si nu dau aceasta dependenta. Si mai sunt anumite categorii de medicamente care, teoretic, nu au neaparat nevoia de alternative, pentru ca ele, din pacate, nu si-au dovedit eficacitatea terapeutica, sunt medicamente care au intrat pe asa numitul „black list” in Marea Britanie, au fost delistate din Franta”.

Ibuprofenul va ramane pe lista de compensate 100%, pe baza prescriptiei medicale

„Ibuprofenul care se elibereaza cu prescriptie medicala va ramane in compensare. Deci formele care se elibereaza cu prescriptie, adica atat de suspensie pentru copii, cat si forma pentru adulti nu isi vor modifica nivelul de compensare”, a explicat presedintele Agentiei Medicamentului.

Sublista D, cu o rata de compensare de 20%

De asemenea, conform unei hotarari de guvern aflate in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Sanatatii, in jur de 21 de molecule din actuala lista de compensate si gratuite vor fi introduse intr-o noua sublista – D – in care rata de compensare este de 20%. Aceasta hotarare va trebui introdusa in legislatia actuala.

„Nivelul de 20% de compensare este ceva nou si va trebui formalizat, desi o hotarare de guvern, in mod normal, are putere de lege si ar trebui sa fie suficient, dar vom mai verifica o data cu departamentul juridic sa vedem exact. Ce a fost important e ca exista un consens pe ideea de a avea un nou nivel de compensare, mai redus pentru medicamente care au o eficacitate mai mult simptomatica, si mai putin de vindecare”, a explicat Marius Savu.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Savu_-Agentia-Medicamentului_-Medicamente-scoase-de-pe-lista-de-compensate-si-gratuite_-din-februarie_20632/

lauff lautf laurf