(P) Orthokeratologia si CRT: asemanari si diferente
CRT si Ortho-k devin in ultimii ani proceduri de corectie a vederii din ce in ce mai populare. Ambele au acelasi scop, insa exista diferente pe care trebuie sa le cunosti.
Ce reprezinta orthokeratologia?
Orthokeratologia este un proces non-chirurgical de remodelare corneana cu ajutorul lentilelor de contact si a fost practicata de medici de mai mult de 40 de ani.
Ce este CRT?
Momentul de maturitate al metodei ortho-k a fost cand, dupa mai multe studii, a aparut terapia refractiva corneana (CRT), implimentata de compania Paragon. Paragon CRT este un brand specific, care dupa o metodologie diferita, urmareste acelasi scop ca si in cazul ortho-k – de a corecta si stopa miopia.
Care este diferenta dintre ortho-k si CRT?
Teoria tehnologiei CRT este asemanatoare cu ortho-k, diferenta o fac imbunatatirile la nivel de design si material, care au fost implimentate. Astfel, lentila de noapte CRT lucreaza eficient in cazul miopiilor mai mari, de pana la -6.5 D si astigmatismului pana la -3.00 D, comparativ cu ortho-k, care se limiteaza la o miopie de -4.00 D. Lentilele CRT au fost create dintr-un material permiabil la oxigen, care a fost studiat in spatiu in colaborare cu NASA si sunt sigure in cazul utilizarii in timpul noptii. in anul 2002 acestea au fost abrobate de FDA, compania Paragon fiind unica companie cu dreptul de a utiliza metoda CRT. Totodata, in cazul CRT, doar Paragon produce aceste lentile si doar un numar restrans de medici sunt certificati, dupa un training de specializare, pus la dispozitie de reprezentantii oficiali ai companiei.
Ce reprezinta CRT?
Terapia Refractiva Corneeana (CRT) este un proces non-chirurgical de remodelare a corneei in timpul somnului cu ajutorul lentilelor de constructie speciala. Rezultatul este corectarea temporara a mioiei cu sau fara astigmatism. Chiar daca in aparenta par similare cu lentilele de contact de zi, acestea ofera o vedere clara dupa ce sunt indepartate dimineata, iar in timpul zilei pacientul vede fara alte metode de corectie. Astfel, persoanele pot avea un mod activ de viata, sa se antreneze in diferite activitati fizice, fara lentile de contact, fara ochelari si fara a fi supusi la diferiti factori de mediu (asociati cu purtarea lentileor de noapte).
Cum actioneaza CRT?
In ochiul miop, puterea de focusare este prea mare. Lumina se concentreaza in fata retinei si face ca obiectele indepartate sa apara neclare. Lentilele CRT schimba puterea refractiei corneei, rezultatul fiind apropiat de cel promis de chirurgia laser, doar ca este temporar.
Cand este recomandat CRT?
Nu oricine poate purta CRT. Deoarece exista diferite variatii fiziologice si necesitati vizuale de la un pacient la altul, CRT este recomandat, la orice varsta, doar dupa un consult minutios de catre un practician.
Daca doresti sa beneficiezi de un consult specializat, adreseaza-te unui specialist certificat din regiunea ta: www.paragon-eye.ro
Sursa: PaginaMedicala.ro