Imprimare

Singura leprozerie din Romania, transformata in centru de ingrijiri paleative

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ultima leprozerie din Uniunea Europeana care functioneaza la Tichilesti, judetul Tulcea, ar putea fi transformata intr-un centru de asistenta sociala sau de ingrijiri paleative, in acest sens Directia de Sanatate Publica (DSP) incepand discutiile cu ministerul de resort, scrie Agerpres.

"Inca de la inceputul anului trecut, am elaborat o strategie de dezvoltare a asistentei medicale din judet pentru urmatorii cinci ani, iar printre problemele abordate se afla si cea a centrului din Tichilesti, cunoscuta drept ultima leprozerie din Europa. Incercam sa dam acestui centru o orientare catre o asistenta medico-sociala care sa fie adaptata noilor realitati", a declarat directoarea DSP, Laurentia Militaru.

Centrul din Tichilesti numara la finele anului trecut, potrivit sursei, 15 pacienti, spatiile fiind dispuse in sistem pavilionar si dispunand de toate utilitatile. "Sper ca reorientarea acestui centru sa poata fi pusa in practica prin instrumentul financiar european Investitii Teritorial Integrate (ITI) — Delta Dunarii", a mentionat directoarea Militaru.

De altfel, inca din luna octombrie a anului trecut, consultanta pe probleme de sanatate a Bancii Mondiale (BM), Cristina Petcu, a atras atentia asupra faptului ca in niciun stat civilizat din lume persoanele bolnave de lepra nu mai sunt institutionalizate pe termen lung. "Boala se trateaza cu antibiotic. In niciun stat civilizat din lume nu mai sunt institutionalizate permanent persoane bolnave de lepra. Mult mai grava decat aceasta boala este tuberculoza", a declarat in octombrie 2014 Cristina Petcu, in timpul prezentarii strategiei in domeniul sanatatii intocmita de Banca Mondiala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Singura-leprozerie-din-Romania_-transformata-in-centru-de-ingrijiri-paleative_20650/

lauff lautf laurf