SAMAS: 150 de burse in nutritie perinatala pentru moase si asistenti medicali
Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS) anunta organizarea primului modul al cursurilor de Nutritie Perinatala in Bucuresti, Pitesti si Constanta, precum si oferirea a 150 de burse de formare pentru moase si asistenti medicali.
Astfel, cursurile vor avea loc dupa urmatorul program:
- Bucuresti – 12–14 februarie si 21-22 februarie;
- Pitesti – 15–16 februarie si 27 februarie–1 martie;
- Constanta – 14-16 martie si 21-22 martie.
De asemenea, in 2015, programul SAMAS va organiza cursuri de formare pentru asistenti in Brasov, Timisoara, Botosani, Targu Mures, Zalau si Suceava, iar cadrele medicale interesate de obtinerea unei bursei SAMAS in aceste orase se pot inscrie cu ajutorul formularului special.
Ce criterii trebuie sa indeplineasca un candidat pentru bursa
Candidatii pentru burse trebuie sa aiba minimum 2 ani de experienta practica, ca angajat, voluntar sau liber profesionist in domeniul sanatatii. Persoanele inscrise vor participa la un interviu cu echipa de recrutare SAMAS, iar, apoi, odata finalizate cele doua module si perioada de practica necesara, vor primi certificarea de Asistenti Perinatali din partea OAMMR, vor primi 15 puncte EMC si isi vor putea suplimenta veniturile sustinand cursuri de consiliere pentru mame.
„Am lansat programul SAMAS in 2013 si in cei doi ani de activitate au beneficiat de bursa SAMAS peste 230 de asistente si moase, bucurandu-ne de o rata de absolvire de peste 85%”, a spus Sinziana Ionita-Ciurez, social entrepreneur la Fundatia “Crucea Alba”, fundatie initiatoare a programului.
SAMAS este prima retea de asistenti perinatali din Romania, care furnizeaza cursuri, consiliere si suport gravidelor si mamelor pe perioada primelor 1000 de zile de viata ale copilului, de la inceputul sarcinii si pana cand acesta implineste doi ani.
„Un aspect deosebit de important pe care l-am inserat in program si de care suntem foarte mandre sa-l vedem devenind realitate, intrucat unul dintre obiectivele programului este empowermentul cadrelor medicale, il reprezinta faptul ca din randul educatorilor perinatali absolventi in 2013 am format traineri SAMAS. Asadar, din 2014 ne-am bucurat de traineri juniori din randul cadrelor medicale carora se adreseaza Programul”, a mai spus reprezentanta Fundatiei „Crucea Alba”.
Proiectul social, dezvoltat de Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie sector 6 si Nutricia, este sustinut si in 2015 de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Societatea Romana de Pediatrie si de Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro