Imprimare

UMF Carol Davila, implicata intr-un parteneriat pentru dezvoltarea chirurgiei pediatrice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucuresti si Districtul Rotary 2241 Romania si Republica Moldova au incheiat un parteneriat de colaborare in formarea si dezvoltarea unei scoli de excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice, pe o perioada de cinci ani.

Decizia a fost luata ca urmare a slabei dezvoltari a chirurgiei pediatrice la noi in tara, se arata intr-un comunicat de presa al UMF.

„Un astfel de demers, meritoriu pentru medicina, dar si pentru societatea noastra in ansamblul ei, nu poate decat sa aseze cu prioritate sanatatea si identitatea romaneasca pe harta emblematica a normalitatii. Pe noi, ca profesori in medicina si in special ca medici, nu poate decat sa ne bucure prezenta unor astfel de initiative venite din partea unor oameni de calitate si inalta tinuta precum a celor din Clubul Rotary Romania care, prin proiecte bine conturate, vin sa sprijine dezvoltarea, in ritm european, si a medicinei romanesti” a declarat acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.

Campania care sta la baza acestui parteneriat este „Salvati Inima unui Copil”, initiativa care urmareste atingerea a doua scopuri. Primul dintre acestea este pregatirea de specialisti pentru Centrul de Excelenta in Tratarea Copiilor cu probleme cardiace, care va fi inaugurat in 2015 la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Clinica se doreste a fi un Centru de Excelenta in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, precum si in cel al neurochirugiei pediatrice. Aici se vor asigura diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii, inclusiv la nou-nascuti. O cladire noua cu aparatura proiectata pentru a atinge standarde de excelenta, cea mai mare si moderna unitate de profil din Romania, care are nevoie insa de personal specializat.

Cel de-al doilea obiectiv al campaniei este trimiterea, anual, a 10 de copii cu afectiuni severe, care nu pot fi tratate inca in Romania, pentru a fi operati in Israel. Punctul culminant al campaniei va fi Balul Districtului Rotary 2241, eveniment caritabil care va avea loc pe 21 martie 2015.

Acest proiect se realizeaza in contextul in care, la noi in tara, peste o mie de copii cu probleme cardiace se nasc anual; peste 20.000 de copii au nevoie de o operatie pe cord, 1.500 avand probleme grave si necesitand interventii chirurgicale de urgenta; iar 5.000 de copii cu boli cardiace mor in fiecare an in Romania pentru ca nu sunt diagnosticati corect si tratati la timp.

“Aici am decis noi sa ne implicam: am initiat un program ambitios de specializare a doua echipe de medici in chirurgie cardiaca pediatrica la spitalul Wolfson din Israel. Prima echipa a absolvit deja si este gata sa salveze vieti si sa pregateasca multe generatii de specialisti. Parteneriatul intre Rotary District 2241, Spitalul Grigore Alexandrescu si Fundatiile Save a Child’s Heart din Israel si Gift of Life din Statele Unite ale Americii si, mai nou, cel cu UMF Carol Davila asigura stabilitatea si sustenabilitatea acestui proiect”, a spus Petrisor Diculescu, guvernator Districtul Rotary International 2241 Romania-Republica Moldova.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UMF-Carol-Davila_-implicata-intr-un-parteneriat-pentru-dezvoltarea-chirurgiei-pediatrice_20653/

lauff lautf laurf