Sandesc (MS): Medicii de familei vor fi remunerati si in 2015 pentru serviciile de preventie
Medicii de familie vor fi remunerati si in 2015, la fel ca in 2014 pentru „serviciile separate”, realizate in cadrul preventiei, prin aplicarea riscogramei sau a serviciului managementului de caz, a spus prof. dr. Dorel Sandesc (foto), secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), in cadrul unei conferinte.
Acesta a adaugat ca fondurile alocate medicinei primare, in 2014, se apropie de 8% din fondurile totale ale MS. Aceleasi fonduri vor fi destinate acestui sector si in 2015, incepand cu luna aprilie, cand va intra in vigoare noul contract-cadru.
„Noi (MS) am acordat importanta sectorului preventiei, nu am reusit multe lucruri in cele dousprezece luni de cand suntem la conducere, dar, totusi, cativa pasi am facut si as vrea sa ii precizez. (...) Pentru prima data, in contractul-cadru cu medicii de familie, s-au prevazut riscograme specifice prin care pacientii sa poata fi evaluati si astfel sa se depisteze factori de risc pt bolile cornice, in special pentru bolile cardiovasculare. Nu numai ca am facut niste riscograme, ci am prevazut aceste servicii ca servicii separate, platite in plus medicilor de familie. Ei sunt astfel motivati si financiar sa faca acest screening pacientilor pe care ii au in ingrijire. Deci, pe langa plata per capita care asigura o parte a veniturilor medicilor de familie, de numarul de cetateni pe care ii au in ingrijire, am introdus cateva servicii cu plata per serviciu. (...) De asemenea, am introdus si plata, deocamdata pe serviciul management de caz, pe hipertensiune arteriala, astfel incat medicii de familie sa fie, din nou, motivati sa asigure o supraveghere cat mai eficienta a acestor bolnavi, sa evite complicatiile, sa evite internarile”, a mai spus secretarul de stat in MS, prof. dr. Dorel Sandesc.
Conform aceleiasi surse, in 2014, au fost realizate putine riscograme, cateva mii, cu toate ca plata la medicul de familie s-a facut separat, pentru fiecare serviciu prestat.
„Acest lucru speram sa ii determina (n.r. pe medicii de familie) sa faca cat mai multe riscograme. Nu suntem foarte multumiti de numarul de evaluari facute de medici, in timpul trecut de la lansarea contractului-cadru, in 2014, dar este totusi un lucru important: efectuarea acestor riscograme permite depistarea precoce (n.r. a bolilor) si masuri de profilaxie”, a mai spus secretarul de stat in MS.
Evaluarea rezultatelor privind riscogramele din intreaga tara se va face in urma discutiilor intre reprezentantii MS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro