Imprimare

Ciurchea (CNAS): Noile terapii impotriva VHC, introduse din primul semestru al acestui an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noile terapii pentru tratarea hepatitei C - tripla terapie si interferon free - ar putea fi introduse in primul semestru al acestui an, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu as vrea sa va dau o zi sau o saptamana, dar pot sa va spun ca intr-un timp foarte, foarte scurt. Eu zic ca in primul semestru al anului 2015. (...) Suntem gata sa dam drumul tratamentelor moderne in hepatita, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie sa colaboram toti — pacient, profesionisti, sistem de asigurari, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Agentia Nationala a Medicamentului", a spus Vasile Ciurchea.

In privinta contractelor cost-volum, el a spus ca scopul este de a "da un pret acceptabil pentru Romania pentru cat mai multi pacienti".

"Trebuie sa incepem cu ceva, trebuie sa incepem cu o suma, vedem cum merge, vedem cat de deschise sunt si companiile si sigur ca mergem mai departe. (...) Orice Guvern isi face strategia in functie de posibilitati. Exista discutii si la nivel european sa se gaseasca o formula de pret cat mai acceptabil, sa se ia in considerare numarul de bolnavi la nivel european si atunci probabil si costul va fi mai usor suportabil", a punctat Ciurchea.

Intrebat daca exista niste criterii in baza carora pacientii sa fie introdusi in aceste noi terapii, el a spus ca se va tine cont "doar de criterii medicale". El a explicat ca modelul de tratament apartine medicilor.

La randul sau, dr. Liana Gheorghe de la Centrul pentru boli digestive si transplant hepatic, Institutul Fundeni, a explicat ca ideea este de a oferi aceste terapii pacientilor care au cea mai mare nevoie.

"Am avut intotdeauna in vedere pacientul cel mai grav, cel care daca nu va fi tratat anul acesta sau in viitorul an va face ciroza, va avea nevoie de transplant. In primul rand, ideea este de a oferi aceste terapii pacientilor in cea mai mare nevoie pe un numar limitat de cursuri de tratament care pot fi rambursate in cadrul unui buget", a adaugat dr. Liana Gheorghe.

Conform aceleiasi surse, Romania are rata de prevalenta cea mai crescuta din Europa – 3,23%, cu peste sapte sute de mii de persoane infectate cu virusul hepatitic C. Dintre acestea, doar 10% sunt diagnosticate si un numar si mai mic tratate.

Studiu privind situatia VHC din Romania: Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar pana in 2040

Conform primului studiu ce vizeaza costurile economice suportate de Romania pentru tratarea hepatitei C, “Burden of Hepatitis C in Romania - the Case of France and Romania”, daca situatia actuala pentru depistarea si tratarea hepatitei C ramane neschimbata, costurile sistemului sanitar se pot dubla pana in anul 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuala a mortalitatii va creste de la 1,200 de decese in 2014 la aproape 3,500 pana in 2040. In Romania, in prezent, pentru cei 580,000 de bolnavi infectati cu virusul hepatitic C, costurile totale anuale se ridica la 5 miliarde EURO.

In vederea estimarii costurilor, raportul creeaza un model economic ce pune la dispozitie un plan de analiza al costurilor cu hepatita C, in Franta si in Romania.
Modelul este folosit pentru a estima costurile legate de boala, in cazul in care creste rata de tratament actuala.

Estimarea costurilor curente cu hepatita C in Franta si Romania

Daca in Franta costurile totale pentru tratarea celor 400,000 de persoane infectate este de 22 miliarde EURO, in Romania pentru cele 580,000 de persoane infectate e de cca 5 miliarde EURO in fiecare an. Costurile totale sunt compuse din costurile sistemului sanitar, costurile cu medicamentele si costurile indirecte (costuri sociale si cele care tin de productivitatea muncii). In ambele tari cazurile usoare si moderate reprezinta peste 80% din total, iar costurile cu tratarea acestor pacienti reprezinta 20% din total in Franta si 40% in Romania. Pe de alta parte, pacientii cu ciroza, ciroza decompensata si cancer hepatic consuma intre 60 si 80% din total costuri.

Estimarea viitoarelor costuri la nivelele actuale de tratament

Costurile vor creste in ambele tari, dar in Romania cresterea va fi substantiala – costurile totale vor creste cu 35%, iar costurile sistemului sanitar vor fi mai mult decat dublate in 2040 fata de prezent.

Numarul de cazuri moderate si usoare va scadea in timp, caci acesti pacienti vor avansa catre stadiile mai grave ale bolii, ceea ce va cauza o prevalenta mai mare a cazurilor grave in viitor. Numarul de pacienti cu ciroza decompensata va creste in Romania de la 20,000 la peste 50.000 in 2040. Numarul total de cancere hepatice va creste de la 2,000 la 4,500. Mortalitatea anuala va creste de la 1,200 in prezent la aproape 3,500 de decese anuale. Cresterea numarului de pacienti in stadii avansate ale bolii va creste considerabil costurile cu boala, in ciuda scaderii prevalentei totale.

Pe de alta parte, in Franta va scadea numarul de cazuri de ciroza, expunand din ce in ce mai putini pacienti riscului aparitiei acestei complicatii. Se preconizeaza o scadere a costurilor necesare in timp, datorita scaderii prevalentei acestei boli. Ambele tari se confrunta cu greutati in ceea ce priveste severitatea bolii, difera insa strategia manageriala.

Estimarea consecintelor unei rate mai mari de absorbtie a tratamentului

In Franta, se pot reduce complicatiile incat investitia initiala se poate recupera din economiile facute cu costurile sistemului sanitar si costurile indirecte. Astfel, in 2040 costurile vor fi cu 30% mai mici comparativ cu cele obtinute din nivelele actuale de tratament. In Romania, daca va creste rata de tratament, alaturi de medicamente mai eficiente, se pot reduce substantial costurile in viitor. De asemenea, se poate reduce numarul anual de decese cu pana la 50%. Cresterea tratamentului, alaturi de cresterea eficacitatii poate sa mentina numarul de pacienti cu cancer hepatic la nivelele actuale. Doar cand cresterea ratei de tratament va fi insotita de administrarea medicamentelor mai eficiente, costurile vor scadea inainte de 2040 cu aproape 50%.

Studiul este realizat de catre compania suedeza Quatify Research, la cererea European Liver Patients Association (ELPA) si releva faptul ca Romania si Franta se situeaza la polul opus in ceea ce priveste costurile tratarii hepatitei C, dar si al managementului acestei boli.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-Noile-terapii-impotriva-VHC_-introduse-din-primul-semestru-al-acestui-an_20663/

lauff lautf laurf