Imprimare

Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de cercetatori ai Institutului 'Petru Poni' din Iasi a realizat valve cardiace ranforsate cu fire de poliamida, vase de sange pentru implanturi pe carotida si suporturi de 'plasturi' pentru inima si vase de sange, in special carotida, scrie Agerpres.

Echipa, condusa de cercetator dr. Constantin Ciobanu, din cadrul Laboratorului de Poliadite si Fotochimie al Institutului de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" din Iasi al Academiei Romane, a obtinut rezultate spectaculoase in cercetarea chimica, cu aplicabilitate intr-unul din cele mai sensibile domenii medicale: chirurgia cardiaca si vasculara, potrivit unui comunicat de presa.

Rezultatele au fost obtinute dupa ce cercetatorii ieseni au sintetizat o noua serie de poliuretani activi si a realizat din aceste materiale valve cardiace ranforsate cu fire de poliamida, vase de sange pentru implanturi pe carotida si suporturi de 'plasturi' pentru inima si vase de sange, in special carotida.

Testate in vivo, pe 15 oi, valvele cardiace si vasele din poliuretan s-au endotelizat in interior, nu au aparut tromboze, iar cantitatea de proteina care s-a depus pe implanturi a aratat ca fenomenul de bio-erodare decurge dupa o cinetica previzibila, astfel incat, dupa aproximativ 7-8 luni, in locul materialului sintetic se formeaza un tesut nou, sanatos.

Cercetarile au fost realizate in cadrul proiectului european BIOSCENT, cu o valoare totala de peste 8 milioane de euro, care a reunit 15 unitati de cercetare, de microproductie si de productie din 9 state membre ale UE.
"Contributia Institutului de Chimie Macromoleculara 'Petru Poni' al Academiei Romane la acest contract a fost hotaratoare: fara materialele polimere sintetizate de noi, caracterizate extrem de complex nu doar din punct de vedere structural, ci si specializate proiectul ar fi putut fi compromis. Ele au fost plasate si testate in conditii specifice la Institutul 'Petru Poni' astfel incat sa poata fi utilizate in etapele urmatoare pe teste in vitro si in vivo', declara prin intermediul comunicatului de presa dr. Valeria Harabagiu, secretar stiintific la Institutul de Chimie Macromoleculara 'Petru Poni' din Iasi.

Un alt rezultat important realizat in cadrul proiectului il reprezinta o serie noua de polimeri care au condus la prepararea de hidrogeluri injectabile termoreversibile, cu gelifiere in doar 44 de secunde, la temperatura corpului. Acestea au fost folosite in chirurgia noninvaziva a inimii, fiind testate in vivo, pe sobolani, de catre partenerii italieni de la Universitatea din Parma. Gelurile injectate in zona bolnava a cordului au permis ca tesutul deteriorat sa se refaca complet in maximum patru saptamani, timp in care produsul sintetic a fost resorbit in totalitate.

Toate aceste rezultate au fost brevetate intr-un patent european si pot intra in productie, dupa teste biomedicale si clinice specifice. Prezentarea lor in Romania a fost realizata de catre coordonatorul echipei romane, cercetator dr. Constantin Ciobanu, in cadrul conferintei 'Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulara. Rezultate", sustinuta la Institutul de Chimie Macromoleculara 'Petru Poni' din Iasi, institut de excelenta al Academiei Romane.

"Dupa ani de munca, timp in care s-au realizat lucruri cu adevarat valoroase, abia de-acum incepem sa facem publice rezultatele, pe masura ce am obtinut brevetarea la nivel european", mai precizeaza secretar stiintific dr. Valeria Harabagiu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Implanturi-cardiace-din-poliuretan-realizate-la-Institutul-de-Chimie-Macromoleculara-_Petru-Poni__20675/

lauff lautf laurf