Imprimare

Reprezentantii pacientilor reclama faptul ca MS s-a blocat in haosul birocratiei”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) reclama ca Ministerul Sanatatii (MS) inca nu a gasit solutii in inlocuirea membrilor demisionari ai comisiilor de specialitate, problema din cauza careia noile molecule din lista de compensate nu au ajuns la pacienti.

„Desi in luna noiembrie Guvernul anunta cu mandrie ca a reusit sa mai introduca 23 de medicamente in lista de medicamente compensate, pacientii din Romania nu au acces nici in acest moment la acestea, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice. Aceste protocoale nu pot fi stabilite din cauza faptului ca o mare parte a comisiilor consultative a Ministerului Sanatatii si-au prezentat demisia in luna decembrie. In acest context, pacientii care au nevoie disperata de noile medicamente nu pot sa le primeasca pentru ca Ministerul s-a blocat in haosul birocratiei”, explica reprezentantii COPAC, prin intermediul unui comunicat.

Reprezentantii pacientilor solicita Ministerului Sanatatii masuri urgente pentru ca bolnavii sa poata sa fie tratati cu aceste medicamente.

”Suntem indignati pe modul cum autoritatile inteleg sa isi faca treaba si sa dea dovada de responsabilitate pentru viata pacientilor. Au trecut deja peste 3 luni de cand aceste medicamente au intrat in lista de medicamente, iar pacientii nostri nu au acces la ele. Pacientii depind de niste comisii care nu reusesc sa fie functionale. Ieri, Ministerul Sanatatii a publicat lista noilor comisii, despre care am primit deja semnale ca includ medici care nu mai sunt in viata sau medici care participa la mai multe comisii. Acesta nu este un conflict de interese? Vor fi functionale comisiile in acest fel? Este clar ca astfel nu se va ajunge la accesul pacientilor la tratament, ne intrebam daca nu cumva aceasta situatie este premeditata”, a declarant Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Conform acelorasi surse, printre noii membri ai Comisiei Nationale de Lupta AntiSIDA (CNLAS), aflati pe site-ul MS, la Transparenta decizionala, se numara si conf. dr. Dan Duiculescu, „unul dintre cei mai mari specialisti infectionisti pe care Romania i-a avut, dar care, din pacate este decedat. UNOPA are un deosebit respect pentru aceasta personalitate a lumii medicale romanesti, care a luptat pentru viata a mii de copii si adulti seropozitivi, de aceea nu intelegem aceasta regretabila eroare”, spun reprezentantii UNOPA.

„Ne intrebam daca nu cumva Ministerul isi doreste ca aceste comisii sa fie nefunctionale, pentru ca in acest mod niciun pacient din Romania nu a beneficiat pana acum de niciun medicament din cele 23 intrate pe lista de medicamente in luna noiembrie 2014, realizandu-se economii pe spinarea pacientilor” a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA.

In luna decembrie a anului trecut, 200 de membri ai comisiilor de specialitate din cadrul MS si-au dat demisia din cauza incompatibilitatii in functie, incompatibilitate data de Ordinului 1406 din 2014, privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 398/2013 pentru infiintarea comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii.

In ianuarie 2015, secretarul de stat in MS, Alin Tucmeanu spunea ca Ministerul Sanatatii conteaza pe sprijinul Colegiului Medicilor din Romania pentru a identifica specialistii care vor completa locurile ramase libere in comisiile de specialitate, precum si functionarea conforma.

Ce spune ordinul MS 1406 din 2014

Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii nr. 1406 din 2014, membrii comisiilor de specialitate au obligatia de a depune declaratie de interese cu privire la incompatibilitatile si conflictul de interese, in termen de maximum 15 zile de la numirea in comisiile de experti. Declaratia de interese va fi actualizata ori de cate ori intervin modificari. Actualizarea se face in termen de maximum 30 de zile de la data modificarii respective.

Membrii comisiilor de specialitate nu pot detine functii in cadrul producatorilor de medicamente si al detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, al distribuitorilor de medicamente, asociatiilor, fundatiilor sau al altor organizatii neguvernamentale reprezentative ale acestora, precum si in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic.

Potrivit actului normativ, constituie conflict de interese: efectuarea oricaror actiuni care sa stimuleze prescrierea, distribuirea, vanzarea sau consumul de medicamente si/sau publicitatea pentru medicamente; orice legatura cu societati producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si cu reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, stabilita prin activitati de consiliere remunerata sau neremunerata; detinerea de bunuri imobile in proprietate sau in concesiune cu una dintre persoanele angajate la societati producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si cu reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente; dar si primirea de cadouri si orice beneficii materiale sau avantaje facute de orice persoana din cadrul societatilor producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, precum si de reprezentantele din Romania ale acestor societati. Cei 200 de membri au demisionat din motivele sus-mentionate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reprezentantii-pacientilor-reclama-faptul-ca-MS-_s-a-blocat-in-haosul-birocratiei__20673/

lauff lautf laurf