Imprimare

Centre de excelenta pentru copiii cu cancer, o solutie in depistarea rapida a bolii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cancerele la copii sunt diagnosticate greu, iar realizarea unor centre de excelenta pe diverse tipuri de afectiuni oncologice ar duce la o depistare si tratare rapida a bolii, a spus conf. dr. Monica Dragomir, presedinta Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP).

La nivel national exista cateva puncte de diagnostic si tratament la Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi.
„Specialistii lucreaza deja, cu echipe gata formate in cateva locatii din tara, nu poti aduce toti copiii cu cancere intr-un singur loc. Poti insa face centre de excelenta, si asta avem in intentie in urmatorul program, astfel incat toate leucemiile sa ajunga doar la Institutul Fundeni, la Clinica de Hematologie, sau la Timisoara, care au posibilitatea de diagnostic conform standardului actual si subventionat de minister. (...) Cred ca aceasta este solutia pentru un diagnostic mai rapid si in stadii precoce ale cancerului la copil, pentru ca in acest moment, copiii se plimba dintr-un loc in altul, in loc sa fie trimisi direct intr-un centru in care sa poata fi stabilit diagnosticul in sapte zile, maximum”, a explicat conf. Monica Dragomir, in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a adaugat ca aceste centre ar trebui sa fie realizate respectandu-se toate conditiile necesare: „Ar trebui facute niste centre de oncologie pediatrica dar care sa respecte, daca nu in totalitate, macar in mare parte, conditiile. Pe langa conditiile care tin de domeniul de terapie, cred ca mai trebuie multe altele: un salon trebuie sa fie pentru parinti; trebuie gasit personalul dedicat; este nevoie de anestezie. Ce pot sa va spun este ca, cel putin pana la sfarsitul anului, vor exista centre de radioterapie cu anestezie”.

O problema la noi in tara este reprezentata de personalul medical care lucreaza in oncologie pediatrica: este nevoie de echipe multidisciplinare care, insa, nu se pot forma din lipsa conditiilor de la noi.

„Putem sa avem palatul de oncologie pediatrica, dar cine va lucra acolo? (...) Este atat de importanta echipa multidisciplinara care lucreaza – ca fiecare sa aiba expertiza si experienta in domeniu. Sunt anumiti neurochirurgi care opereaza tumorile cerebrale, sunt anumiti chirurgi care pot opera anumite lucruri de ortopedie, care vor, care au expertiza, sunt anumiti oncologi care administreaza terapii moderne, ei toti au locurile lor, nu poti sa ii dezradacinezi pe toti si sa ii duci acolo (n.r. intr-un centru unic) pentru ca au valoare ca persoane, in contextul pe care si l-au creat, si nu intr-o echipa multidisciplinara. Echipa asta exista in strainatate, sunt unitati care au fost create asa de ani de zile si au si intrat oameni noi in sistem, noi nu putem face acest lucru, mai ales de la un an la altul”, a mai explicat conf. Dragomir.

Pe langa faptul ca nu exista personal medical format care sa lucreze in echipe multidisciplinare, aceeasi sursa a adaugat ca Romania se confrunta si cu lipsa asistentei medicale in oncologia pediatrica, dar si cu cea a medicilor specialisti.

„Specializarea de hematologie si oncologie pediatrica a fost desfiintata de 10 ani si reinfiintata prin Ordin de Ministru, in 2012, insa nu a avut cadru de aplicare pana acum. Saptamana trecuta, am primit telefonul de la ministerul Sanatatatii prin care mi s-a spus ca s-au obtinut toate aprobarile. Deci acum putem demara programul de pregatire a medicilor, dupa ce vom stabili detaliile cu privire la centrul de perfectionare sau cu unitatile de invatamant superior din tara”, a spus conf. Monica Dragomir.

Sporuri pentru fidelizarea personalului medical

Aceasta a mai adaugat ca pentru ca personalul sa nu plece din specializare, ar trebui sa fie date sporuri:
„Apropo de sporurile pe care le cerem incluse in legislatie, e vorba de 200 - 250 de oameni in toata tara (n.r. personal medical calificat pentru copiii cu probleme oncologice), la nivelul consumului din sectorul sanitar nu cred ca s-ar pune problema, in schimb, se rezolva o alta mare problema: cea a lipsei personalului medical si a fidelizarii acestuia. Efortul material este mic, poate ca vom reusi sa convingem persoanele care pot schimba aceste lucruri si s-ar rezolva o mare problema”.

Pentru toate acestea, „Nu este nevoie neaparat de un buget mai mare, ceea ce cerem noi sunt niste probleme decizionale, de la nivel de decizie de politica sanitara, care nu necesita bani multi” , a mai spus presedinta SROHP.

Chiar daca „deschiderea este foarte mare” din partea reprezentantilor autoritatilor, Vasile Ciurchea a adaugat ca „este greu sa creezi un centru de excelenta peste noapte cand ai un buget limitat”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Centre-de-excelenta-pentru-copiii-cu-cancer_-o-solutie-in-depistarea-rapida-a-bolii_20671/

lauff lautf laurf