Imprimare

A fost inaugurat departamentul dedicat pacientilor cu hemofilie, la Institutul Fundeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In jur de 200 de pacienti cu hemofilie beneficiaza, incepand din luna februarie, de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, unde vor putea fi preluati de o echipa multidisciplinara, conform recomandarilor europene.

Departamentul este situat in cladirea principala a institutului, cu doua cabinete de consultatii si cu facilitati pentru pacientii cu dizabilitati.

„Astazi, inauguram serviciul de spitalizare de zi dedicat pacientilor cu hemofilie. Nu este vorba numai de un spatiu, de doua camere dedicate acestor pacienti, ci este vorba de un nou concept in ceea ce inseamna organizarea activitatii de ingrijire a pacientilor cu hemofilie”, a spus directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular de la Fundeni, conf. dr. Daniel Coriu.

Astfel, pacientii cu hemofilie vor beneficia de un concept unitar de abordare: tratament si monitorizare. Echipa care se va ocupa de fiecare pacient in parte este formata din: specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru (daca este vorba despre copii), dar si de orice alt specialist de care este nevoie.

„Astazi ne vedem in fata unui concept nou, acela ca bolnavul hemofilic are nevoie de un tratament standardizat si de consulturi multidisciplinare pentru ca acesta sa fie redat societatii ca o persoana perfect normala. Hemofilia este o boala care nu se vindeca, dar tratata corect, aduce pacientul, la conditiile unui om normal. (...) Avem deja in tratament (n.r. la Institutul Fundeni) un numar de 200 de pacienti hemofilici, dintre care, peste 30, aproape 40 sunt copii, restul sunt adulti si pentru ei avem aceasta preocupare”, a explicat managerul de la Fundeni, Carmen Orban.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a amintit faptul ca anul trecut a fost marit bugetul pentru tratamentul celor care au aceasta afectiune cu 40%, comparativ cu 2013, iar anul acesta, se va merge pe acelasi buget.

"Anul acesta mergem pe acelasi buget marit, comparativ cu 2013 pana la rectificare. Daca vor mai fi nevoi speciale, daca veti mai propune adaugiri suplimentare de buget, sunt convins ca eu si colegii mei vom gasi sursele necesare. Important este ca ma bucur ca se fac pasi inainte pentru imbunatatirea conditiilor tratarii pacientilor. Vorbim de o afectiune dificila, dar iata ca tratata corect, cu terapii bune, practic conceptul de viata este aproape de cel normal. Vom continua tot ceea ce am inceput anul trecut, sper ca ritmul sa fie la fel de accelerat", a explicat ministrul.

De asemenea, ministrul a mai adaugat ca vor continua investitiile in cadrul I. C. Fundeni.

“Continuam investitiile. Cred ca la Fundeni orice investitie este bine justificata. A vorbi despre sala de asteptare care sa fie mai confortabila pentru pacienti, adica sa schimbam din atitudinea pe care stim cu totii ca nu o dorim si mai ales intr-un spital atat de aglomerat cum este Institutul Fundeni”, a adaugat Nicolae Banicioiu.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat ca, desi este cel mai mare spital si institut medical, Institutul Fundeni nu are nicio datorie.

"Desi este cel mai mare institut, cel mai mare spital, este spitalul care nu are datorii. Programele le sustinem atat timp cat ele sunt bine documentate, cat se fac dupa reguli si cat lucrurile pot fi controlabile. Nu sustinem lucrurile care sunt discutabile", a subliniat Ciurchea.

Managerul institutului, Carmen Orban, a aratat ca bolnavul hemofilic are nevoie de un tratament standardizat, de consulturi multidisciplinare, pentru ca acesta sa fie redat societatii ca o persoana normala.

"Hemofilia este o boala care nu se vindeca, dar tratata corect aduce pacientul la conditiile unui om normal. Avem deja in tratament 200 de pacienti hemofilici, dintre care aproape 40 sunt copii. Costurile cu tratamentul pentru hemofilici au crescut foarte mult in ultimul an din cauza faptului ca la IC Fundeni ajung cazuri complicate. Din cauza acestor complicatii, costurile au crescut foarte mult. Am avut sprijin din partea CNAS, finantarea a fost corecta, exacta pentru fiecare pacient", a mai spus Orban.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-fost-inaugurat-departamentul-dedicat-pacientilor-cu-hemofilie_-la-Institutul-Fundeni_20678/

lauff lautf laurf