Romania are de opt ori mai putini radioterapeuti decat ar fi necesar
Romania se confrunta cu un deficit de radioterapeuti: avem un singur astfel de specialist la aproape jumatate de milion de cetateni; in total, sunt 50 de profesionisti, in loc de 300-400, in intreaga tara, a explicat conf. dr. Serban Negru, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, in cadrul unei conferinte pe teme oncologice.
„Medicii ne pleaca. Avem 50 de radioterapeuti dupa ultimele statistici, la nivel national, si ne-ar trebui probabil 300-400”, a explicat conf. Negru.
Intrebat despre situatia radioterapeutilor din tara, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a explicat ca deocamdata nu se pot lua masuri pentru ca radioterapeutii sa ramana in tara pentru a-si practica profesia.
„Orice om, indiferent de profesie, daca isi gaseste o varianta pe care o considera mai buna decat ce are sau de perspectiva, este greu sa ii impui sa nu plece si nu poti fi tot timpul pregatit sa satisfaci absolut toate nevoile celor care doresc sa plece”, a spus presedintele CNAS.
Aparatele de radioterapie: 20 in toata tara, in loc de 80-90
„Avem un mare deficit de aparate, noi avem undeva la 15 - 20% din infrastructura necesara unei tari precum Romania. Teoria spune ca ar trebui sa avem macar un accelerator la 150 de mii de locuitori, ceea ce inseamna 80-90 de aparate functionale in Romania. Nu cred ca sunt 20 la ora actuala”, a mai explicat conf. Negru.
Pe de alta parte, ducem lipsa si de centre de radioterapie. In acest sens, Ministerul Sanatatii are in plan un program de construire a catorva astfel de centre.
„Romania, in acest moment, duce lipsa de centre moderne de radioterapie, pentru ca, cobaltul vechi deja este depasit ca tehnologie medicala si toata lumea se indreapta spre tehnologiile moderne, spre iradiere IMRT, in 3D, mai putin in 2D. Exista un program al MS pentru a construi centre de radioterapie, dar inseamna o nevoie mult mai mare. Daca ne luam dupa ceea ce spun studiile, aproximativ 55-60% din numarul total de bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie. Tinand cont de capacitatea limitata a unei masini, care nu poate face mai mult de 6-700 de pacienti pe an, ar trebui un numar destul de mare de centre de radioterapie, dar ele nu se pot construi de azi pe maine, pentru ca sunt buncare care trebuie construite dupa reguli si sunt acceleratoare de particole care trebuie comandate la producator”, a spus presedintele CNAS.
Sansa la viata sta in preventie, si nu in sfaturi "miraculoase"
In ciuda problemelor ce tin de personal medical, de infrastructura, de medicamente, romanii inca au reticenta de a merge la medic pentru preventie. Conf. Negru a explicat faptul ca doi din trei oameni, la nivel modial, intr-o tara civilizata, se poate vindeca de cancer, insa, in tara noastra, pacientii cu boli oncologice ajung prea tarziu in fata unui specialist.
„Deci e o problema de intrastructura, de tehnologie, de personal medical, de medicamente si probabil mai mult decat toate astea la un loc este nevoie de o schimbare de conceptie, pentru ca noi, ca oncologi, in practica de zi cu zi ne ciocnim cu cazuri care ar fi trebuit sa vina la noi acum un an, doi. Sunt pacienti care asteapta prea mult si vin la noi cand e prea tarziu”, a mai explicat conf. de la UMF Timisoara.
Aceeasi sursa a mai explicat ca nu incurajeaza sfaturile unor persoane publice facute catre bolnavii de cancer, care ajung sa refuze tratamentul prescris de oncolog.
“Tratamentele sunt dure, dar intre a face un tratament eficient care e greu de suprotat si a face un tratament usor care nu are niciun rezultat, cred ca ar trebui sa alegem prima varianta. (…) Daca o personalitate publica, cum era Monica Tatoiu, iese in public si spune «Nu faceti chimioterapie, faceti tratament cu mier», aici se genereaza un mic cimitir in spatele acestei afirmatii, pentru ca, daca, sute de mii de oameni aud asa ceva, cateva sute vor si respecta acel lucru. Si asta inseamna sute de morti”, a mai explicat conf. Negru.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro