Peste 200 de profesionisti in sanatate se vor specializa in cardiologie pediatrica, la Iasi
O suta de copii cu malformatii cardiace vor fi operati gratuit la Iasi, iar peste 200 de profesionisti in sanatate (75 de medici si 160 de asistente) din spitale iesene vor fi specializati in cardiologie pediatrica, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.
Cei o suta de copii cu malformatii cardiace vor fi operati gratuit in cadrul acestui proiect, intre 1 martie si 1 decembrie 2015.
Promotorul acestui proiect, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, a castigat o finantare nerambursabila de 20,5 milioane de lei, cu acest proiect, denumit „Formarea specialistilor in domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul imbunatatirii calitatii vietii”. Partener este Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.
„Gandirea proiectului a fost ca sa facem un numar de chirurgi pediatri, sa intregim tot lantul: sa pregatim pe acest domeniu, al patologiei cardiace la copil, asistenti medicali, sa pregatim neonatologi, sa pregatim pediatri, sa pregatim si recuperarea ulterioara, deci si medici pe recuperare, balneofiziokinetoterapeuti in asa fel incat copilul sa beneficieze nu numai de interventia chirurgicala, ci si de recuperare si de o calitate a vietii care se poate obtine in urma acestor acte medicale. In acelasi timp, vrem sa cream un centru de chirurgie cardiaca vasculara in Iasi care sa acopere toata Moldova, in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare «George Georgescu»”, a explicat fostul rector al UMF Iasi si unul dintre initiatorii proiectului, prof. dr. Vasile Astarastoae pentru canaulul de radio al aceleiasi universitati.
Obiectivul principal al proiectului este implementarea de urgenta a unui proces intens de formare profesionala a personalului din sectorul medical pentru imbunatatirea competentelor in domeniul cardiologiei pediatrice cu specialisti externi si interni la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie” Bucuresti.
Proiectul isi propune promovarea si sprijinirea formarii profesionale a personalului medical din domeniul cardiologiei pediatrice precum si cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la importanta depistarii precoce a malformatiilor cardiace congenitale. De asemenea, isi propune furnizarea de formare profesionala la locul de munca pentru dezvoltarea competentelor necesare pentru personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice. Acest obiectiv este imediat masurabil prin cresterea numarului pacientilor operati in Romania, in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi si Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie” Bucuresti, de la o medie de 80, in ultimii 5 ani la minim 100/an in urmatorii 3 ani.
Astfel, o echipa de experti straini, formata din 13 medici si asistente, vor efectua stagii de pregatire teoretica si practica cu un numar de 75 de medici si 160 de asistente, care vor fi selectati din spitalele iesene: Spitalul de Pediatrie „Sfanta Maria”, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” si Maternitatea „Cuza Voda”. Modulul practic de pregatire va consta in 100 de operatii de cardio-chirurgie pediatrica efectuate de expertii straini impreuna cu medicii si asistentele din grupul tinta, la Institutul de Boli Cardiovasculare „prof.dr. George I.M. Georgescu” Iasi.
Printre specialistii romani formati, se vor afla si 15-20 de medici rezidenti romani. De asemenea, toti specialistii implicati in proiect vor primi o bursa, a carei valoare nu a fost inca stabilita, a mai explicat prof. Astarastoae.
Proiectul este realizat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 3.2 „Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”, domeniul „Competente pentru competitivitate in domeniul medical – cardiologie pediatrica.
Sursa: PaginaMedicala.ro