Imprimare

Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020, aprobata de Guvern

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020, care are ca scop reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare si crestere a aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Romania este tara din UE cu cea mai mare incidenta a tuberculozei, de patru ori peste media europeana, si are una dintre cele mai mici rate de vindecare, conform unui comunicat al Guvernului Romaniei.

"Strategia urmareste pana in 2020: asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel putin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoza sensibila si tuberculoza rezistenta multidrog; tratarea cu succes a cel putin 90% din cazurile noi si a cel putin 85% din retratamente; tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoza rezistenta multidrog; reducerea ratei generale a mortalitatii cauzate de tuberculoza la mai putin de 4,3 la 100.000 de locuitori; scaderea generala a incidentei bolii; imbunatatirea generala a capacitatii sistemului sanitar de a controla tuberculoza", informeaza sursa citata.

Strategia va fi finantata prin 145 milioane lei din fonduri structurale din exercitiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Lupta impotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei si Malariei, alocari de la bugetul de stat, alte finantari rambursabile si nerambursabile.

"Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitatile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere si resurse umane se ridica la aproape 1,571 miliarde lei", precizeaza Executivul.

Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta: Salutam decizia Guvernului Romaniei de a aproba Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015-2020

„In Romania, in fiecare an tuberculoza ucide 1.100 de persoane si afecteaza alte 16.000, majoritatea din randul populatiei tinere si active. Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta (ASPTMR) saluta aprobarea Strategiei Nationale de Control a Tuberculozei in Romania 2015-2020. Este un documentde reala valoare, care speram ca va fi pus in practica”, se arata intr-un comunicat al ASPMTR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Strategia-Nationala-de-Control-al-Tuberculozei-in-Romania-2015-2020_-aprobata-de-Guvern_20693/

lauff lautf laurf