Banicioiu: Au semnat o suta si ceva de parlamentari proiectul privind salarizarea medicilor
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a declarat multumit de faptul ca proiectul legislativ privind salarizarea personalului medical se bucura de sustinere parlamentara, afirmand ca, daca va exista consens politic, si normele de aplicare a acestei legi vor fi elaborate astfel incat sa se realizeze "un lucru bun", scrie Agerpres.
Proiectul se refera la prestarea de servicii medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului (spitalizare continua si de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum si programul de urgenta din timpul garzii.
"E un proiect de lege pentru veniturile personalului medical, (...) deci intra si medicii si personalul mediu-sanitar. Sunt proiecte si propuneri adunate de la Colegiul medicilor si de la specialisti. Deci practica privata in spitalul public a mai fost mult discutata. Este, practic, modelul francez pe care il aduce aceasta initiativa. Inteleg ca au semnat o suta si ceva de parlamentari, ceea ce ma bucura. Nu ma asteptam la un asemenea sprijin, dar cred ca personalul medical merita un sprijin masiv din partea Parlamentului. (...) Nu este o lege care sa imi apartina mie, de exemplu, sau vreunui coleg de-al meu. (...) Daca toate fortele politice sunt pentru acest proiect, sunt convins ca si la norme vom avea sprijin, dar la fel de multe pareri si opinii si sunt convins ca vom putea face un lucru bun", a declarat Banicioiu, joi, la Senat, unde a participat la o conferinta pe teme medicale.
Ministrul Sanatatii a tinut sa precizeze ca, atata vreme cat proiectul se afla in dezbatere parlamentara, cei interesati pot veni cu amendamente de imbunatatire a legii.
Totodata, acesta a precizat ca si normele de aplicare a legii privind salarizarea personalului medical vor fi realizate tot in urma unor dezbateri publice.
"Ne vom asigura in primul rand ca tot ce inseamna program de lucru sa se respecte, tot ce inseamna garda sa se respecte. Deci nu vor fi astfel de interferente (pacientii sa fie directionati catre paturile private — n.r.). Normele le vom face tot prin dezbatere publica. Avem suficiente modele de succes in Europa care pot fi aplicate si in Romania si trebuiau aplicate in Romania de foarte multa vreme", a mai spus acesta.
Intrebat cat la suta din tarife va ajunge la spital si cat la medici, ministrul a explicat ca aceste aspecte inca sunt in discutie, dar exista o propunere avansata de catre specialistii din domeniu potrivit careia aproximativ 15% ar reveni spitalelor.
"Se discuta. Propunerea de la specialisti a pornit undeva cu 15% care sa fie partea care vine la spitale. Unul dintre fundamentele acestei legi este acela de a da posibilitatea spitalului de a face venituri proprii, deci de a ajuta si la finantarea spitalului si la spijinirea medicilor care lucreaza in spitalul public si care poate avea pacienti si in acest regim. Unul dintre punctele importante ale legii este de a da posibilitatea autoritatilor locale de a interveni pe bugetul de cheltuieli de personal al spitalului. Vor putea efectiv sa intervina si sa suplimenteze salarizarea personalului medical din spitalele din subordinea lor. (...) Vor avea posibilitatea de a plati si de a-si atrage medici chiar si in comunitati mai departe de centrele universitare mari", a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, prin acest proiect ar putea fi combatut si fenomenul platilor informale in sistemul medical.
"Va fi redusa (prin acest proiect legislativ — n.r.) dimensiunea platilor informale pentru ca nu va mai fi cazul respectiv. Daca un pacient va dori neaparat un anumit medic, va avea posibilitatea sa mearga in acel regim la medicul respectiv. (...) Important este sa facem ceva sa combatem (fenomenul platilor informale — n.r.) pentru a ajunge intr-un cadru reglat, unde totul sa fie impozitat, medicul sa fie fericit, sa fie si personalul mediu-sanitar atras sa lucreze in Romania si sa creasca confortul si calitatea serviciilor medicale", a mai spus Banicioiu.
Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului (spitalizare continua si de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum si programul de urgenta din timpul garzii, prevede o initiativa legislativa semnata de 102 parlamentari.
"In spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, in regim privat, pot fi angajate numai de catre personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care — la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului — alti medici din sistemul public sau privat sunt solicitati sa indeplineasca actul medical, in conditiile legii", prevede proiectul.
Sursa: PaginaMedicala.ro