Imprimare

200 de studenti ieseni, martori ai povestilor medicilor romani plecati in strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii romani aleg sa plece sa lucreze in strainatate cand au oportunitatea si se intorc atunci cand se pot dezvolta in diverse proiecte – acestea sunt doua dintre concluziile workshopului organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi in cadrul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes” - MedVISE, la care au participat aproximativ 200 de studenti interesati de experienta unor medici romani in strainatate.

Studentii prezenti au spus ca atunci cand au ales Medicina, au luat in calcul posibilitatea de a pleca sa lucreze in strainatate. Ei considera ca principalele avantaje pentru a lucra in strainatate sunt remuneratie mai mare, conditii de lucru mult mai moderne, dezvoltare profesionala si personala, respect si libertate. Dezavantajele sunt departarea de familie, lupta continua cu o societate care nu te adopta si cu care nu te identifici, epuizare la serviciu, diferente culturale, riscul de a fi marginalizat, discriminati.

Medicul, vazut in Marea Britanie precum un instalator sau electrician

Dr. Tudor Toma – Consultant Respiratory Physician la University Hospital Lewisham - le-a explicat studentilor ca, in Marea Britanie, medicul este privit ca orice alt specialist la care apelezi cand ai nevoie, ca un instalator sau electrician. ”Atunci, cand exista o problema, medicul trebuie sa o rezolve tinand seama de protocoale. Pe de alta parte, sistemul ii ofera medicului tot ce are nevoie. Oricand m-as intoarce in Romania”, a spus dr. Tudor Toma.

Asist. dr. Nicolae Ghetu, medic specialist Chirurgie Plastica, intors la Iasi dupa ce a realizat specializari in Franta, Japonia si Taiwan a inceput sa dezvolte un centru de abilitati chirurgicale pentru studenti si medici rezidenti.

Sef. Lucr. Dr. Naum Alexandru
, reintors dupa ce s-a specializat in Suedia, va lansa un proiect in ceea ce priveste evaluarea imagistica.

”Studentii au venit in numar foarte mare la workshop interesati de experienta unor medici care lucreaza in strainatate. Atunci cand faci din pasiune ceea ce faci, exista posibilitati de realizare atat in tara, cat si in strainatate”, a declarant prof. dr. Doina Azoicai, managerul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes” – MedVISE.

Proiectul, care se desfasoara in cadrul Centrului MedVISE, are o valoare de aproximativ 1,8 milioane lei si se deruleaza pana in octombrie 2015. Obiectivul principal este: facilitarea procesului de insertie pe piata muncii a 450 de studenti la specializari medicale din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi, prin oferirea de servicii interactive de informare, orientare, consiliere si de stagii de pregatire practica, in vederea construirii carierei profesionale.

"Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes" este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.

Acest proiect a aparut in contextul in care fenomenul migratiei medicilor romani a luat amploare in ultimii ani. Din 2007 pana in 2014 a plecat un numar de 16.500 de medici. In Uniunea Europeana, deficitul de medici este de peste 150.000 de medici.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/200-de-studenti-ieseni_-martori-ai-povestilor-medicilor-romani-plecati-in-strainatate_20700/

lauff lautf laurf