Imprimare

Studiu: Depistarea diabetului s-ar putea face la cabinetul stomatologic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii de la Universitatea din New York au realizat analiza hemoglobinei A1c (Hb A1c) in cadrul vizitei la stomatolog, utilizand sange din cavitatea orala a pacientilor. Acestia au comparat apoi rezultatele stabilite cu cele realizate clasic, in urma intepaturii in deget.

Studiul a fost realizat pe 408 pacienti din SUA cu probleme dentare care s-au prezentat la cabinetul stomatologic. Acestora li s-a facut analiza de testare a hemoglobinei A1c, aratand valori aproape identice cu cele obtinute in urma clasicelor intepaturi in deget, scrie site-ul Medical News Today.

Cercetatorii s-au gandit sa realizeze un astfel de studiu pentru ca s-a observat o tendinta crescuta a pacientilor de a merge mai des la cabinetul stomatologic decat la cabinetul medicului de familie pentru un control de rutina.

„In urma studiului intreprins, vizita la medicul dentist ar putea fi o oportunitate pentru screeningul diabetului la pacientii cu risc, inca nediagnosticati”, a explicat directorul studiul, dr. Shiela Strauss, si profesor in cadrul Universitatii din New York.

Studiul - „Potentialul in privinta controlului glicemiei si screeningul in diabet la vizita stomatologica, pe baza sangelui gingival” - poate reprezenta un pas inainte in depistarea rapida a diabetului la persoanele care nu si-au facut analizele si sunt cu risc de a dezvolta aceasta boala. Totodata, dr. Strauss si echipa sa au descoperit ca testarea glicemiei la vizita medicala poate aduce beneficii si pentru pacientii deja diagnosticati cu diabet.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Depistarea-diabetului-s-ar-putea-face-la-cabinetul-stomatologic_20703/

lauff lautf laurf