Imprimare

Proiect CNAS: Realizarea unui program genetic pentru femeile insarcinate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe langa programele de sanatate existente, destinate femeii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) doreste demararea unui program genetic pentru gravide, a spus presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, in cadrul Conferintei „Sanatatea Femeii – de la pubertate, la menopauza”.

“Nu va pot oferi prea multe detalii, insa va pot spune ca prin acesta initiativa vom incerca sa determinam daca exista sau nu o malformatie genetica inca din primul trimestru al sarcinii”, a declarat presedintele CNAS.

Sanatatea femeii trebuie sa devina o prioritate a guvernantilor romani

In diagnosticare diverselor afectiuni ale femeii, este nevoie de o abordare medicala multidisciplinara, iar administrarea unui tratament personalizat trebuie sa devina o prioritate, acestea sunt cateva dintre concluziile specialistilor prezenti la cea de-a doua editie a Conferintei „Sanatatea Femeii – de la pubertate, la menopauza”.

“Este important sa gasim impreuna solutii pentru acces la sanatate si la pastrarea sanatatii femeii. Avand in vedere ca tehnologia si medicamentele sunt scumpe, iar alocatiile bugetare sunt limitate, datoria noastra este sa ne concentram mai intai pe preventie si apoi pe tratament. Noi, Comisiile de sanatate din Parlament, putem sa imbunatatim legislatia astfel incat ceea ce discutam noi aici sa devina realitate”, a declarat dr. Ion Luchian, presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senatul Romaniei.

Romania – fruntasa la mortalitatea prin cancer de col uterin in UE

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste mortalitatea prin cancerul de col uterin. Avem o rata a mortalitatii de 17 decese la 100.000 de locuitori, in timp ce media europeana este de 5-6 decese la 100.000 de locuitori. Nici la capitolul incidenta nu sta bine tara noastra, cu o rata a incidentei cancerului de col uterin dubla fata de media europeana – 34 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu 17 cazuri la 100.000 de locuitori cat este media europeana. In acest context, specialistii prezenti la Conferinta “Sanatatea Femeii – de la pubertate la menopauza” fac apel la cresterea preventiei primare (vaccinare) si secundare (screening).

Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat in 2012, inregistreaza o serie de vulnerabilitati, date de instabilitatea legislativa, implicarea inadecvata a medicilor de familie si alocarea unui buget de la un an la altul.

8.000 de cazuri de cancer mamar in fiecare an, in Romania

Romania nu sta deloc bine nici la capitolul cancer mamar, anual, inregistrandu-se 8.000 de astfel de noi cazuri. Mai grav este ca peste 60% din acestea sunt depistate in stadiile III si IV, ceea ce inseamna peste 5.000 de personae diagnosticate tardiv.

De aceeasi parere este si seful Sectiei Ghirurgie Generala II a Spitalului Militar Central din Bucuresti, dr. Remus-Iulian Nica. Pe langa importanta stabilirii diagnosticului precoce, specialistul a punctat si rolul esential al institurii timpurii a tratamentului chirurgical: “personal, atunci cand a fost cazul de chirurgie radicala, pe langa ablatia sanului, am facut si ablatia completa a ganglionilor axilari. Desi este o interventie minutioasa, care dureaza foarte multe ore, este cea mai sigura metoda terapeutica pentru pacienta”.

O alta problema de sanatate specifica femeilor dezbatuta in cadrul Conferintei “Sanatatea Femeii – de la pubertate la menopauza” a fost fibromul uterin, una dintre cauzele infertilitatii la femei. Boala afecteaza una din trei femei aflate la varsta fertila, iar cel mai eficient tratament il reprezinta histerectomia. “Trebuie sa existe dovezi clare acestei indicatii terapeutice. Din pacate, se poate observa ca exista un exces de indicatii chirurgicale cand vine vorba de tratamentul fibromului uterin”, a avertizat dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Clinica Ego Metacs din Bucuresti.

Discutiile din cadrul celei de-a doua Conferinte Sanatatea Femeii au vizat si preocuparea tot mai ridicata a femeilor pentru chirurgia estetica. Avand in vedere ca femeile sunt mari consumatoare de servicii de chirurgie estetica, prof. asoc. dr. Dana Jianu, copresedinte al Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa si sef lucr. dr. Criatian-Radu Jecan la UMF “Carol Davila” din Bucuresti au facut apel la o chirurgie plastic responsabila, decent si fara exagerari, bazata pe conceptual “less is more”.

Cea de-a doua editie a Conferintei Sanatatea Femeii a reunit 200 de specialisti din domeniul sanitar: cadre medicale, autoritati, lideri de opinie, cercetatori in domeniu, studenti si mass-media. Conferinta a fost organizata de Revista Politici de Sanatate sub auspiciile Ministerului Sanatatii, CNAS si a Comisiilor pentru sanatate publica si pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senatul Romaniei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-CNAS_-Realizarea-unui-program-genetic-pentru-femeile-insarcinate_20714/

lauff lautf laurf