Imprimare

Studiu: Cu cat un medic este mai optimist, cu atat da dovada de mai multa compasiune

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii care transmit informatii optimiste cu privire la diagnosticul si tratamentul bolnavilor de cancer sunt perceputi ca dand dovada de mai multa compasiune, conform unui studiu publicat de revista americana JAMA Oncology.

Autorii au aratat ca doctorilor le este foarte greu sa transmita pacientilor vestile proaste, multi gasind aceasta activitate „stresanta” si „solicitanta”. Ei au mai explicat ca multi doctori au tema de a nu fi invinuiti pentru pronosticurile date sau pentru pierderea sperantei si stres emotional al pacientilor.

Totodata, transmiterea unui mesaj mai putin pozitiv poate fi corelat de catre pacient cu lipsa de compasiune din partea doctorului. „Chiar daca practic comunicarii moderne empatizeaza cu importanta constientizarii depline a pacientului in ceea ce priveste propria conditie medicala, dezvaluirea unor vesti mai putin optimiste a fost considerata o potentiala sursa de suferinta pentru acesti pacienti”, noteaza cercetatorii.

Pentru realizarea studiului, a fost nevoie de o suta de pacienti cu forme avansate de cancer, pacienti ce au vizionat doua filme scurte in care doi actori interpretau rolul doctorilor ce discuta informatii despre tratament cu bolnavii de cancer. In primul video, doctorul ii transmite pacientului mesaje optimiste, care implica posibilitata de tratament. In cel de-al doilea video, doctorul transmite un mesaj mai putin optimist, explicandu-i-se pacientului ca nu mai exista optiuni viabile de tratare a bolii. Ambii doctori empatizeaza cu pacientul, in ciuda mesajului diferit transmis.

Dupa ce au vizionat filmuletele, pacientii au fost intrebati pe care din cei doi doctori il prefera si au dat un punctaj pentru fiecare dintre ei, de la 0, la 50.

Mesajul mai putin optimist a fost perceput ca fiind lipsit de compasiune

Cercetatorii au observat ca 57% din pacienti au preferat doctorul care a transmis mesajul optimist, in detrimentul celuilalt medic, care a fost preferat de doar 22%; 21% dintre acestia s-au abtinut in a desemna „doctorul preferat”.

Pacientii au dat scoruri mai mari de compasiune pentru mesajul optimist, in detrimentul celui pesimist. De asemenea, doctorul care a transmis mesajul optimist a fost considerat „de incredere”, comparativ cu celalalt.

Totodata, cercetatorii au arata astfel de ce medicii sunt ezitanti atunci cand trebuie sa dea vesti proaste pacientilor lor.

Studiul a fost condus de catre cercetatorii de la Universitatea din Texas, impreuna cu alti colegi din Franta, Italia sau Chile.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Cu-cat-un-medic-este-mai-optimist_-cu-atat-da-dovada-de-mai-multa-compasiune_20713/

lauff lautf laurf