Imprimare

Femei in Medicina: Cum au razbatut ele intr-o profesie a barbatilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In preajma Zilei Femeii, PaginaMedicala.ro v-a pregatit un material despre evolutia femeilor in Medicina, despre cum au razbatut ele intr-o profesie a barbatilor.

Femeile au avut dintotdeauna un rol important in asigurarea asistentei medicale, oferind remedii acasa sau asistand medical persoanele aflate in suferinta. Profesia de medic a fost dominata, de-a lungul timpului, de barbati. In Europa, aceasta tendinta a aparut prin secolul al XIV-lea, cand foarte multe orase si guverne au decis ca doar cei care aveau studii superioare sa practice medicina. Cum femeile nu aveau voie sa invete in universitati, nu puteau obtine licenta de practica. Abia in anii 1900, dupa multe incercari, acestea au castigat dreptul de a studia si practica medicina in aceleasi conditii precum barbatii.

Intre atatia clerici care se aflau in pozitii de conducere ale universitatilor, se spune ca si-ar fi facut loc o femeie – Trotula – in jurul anului 800 e.n., la scoala medicala din Salerno, Italia. Aceasta reprezinta dovada ca femeile practicau medicina, adesea in orasele sau satele in care locuiau, multe dinrte ele facand parte din randul maicutelor.

Femeile nu aveau voie nici macar pe latura de cercetare

In perioada Renascentista, apar din ce in ce mai multe cercetari, dovezi care vor duce la subminarea medicinei tranditionale.

Tot acum, nici cele mai educate femei nu puteau sa intre la facultate, pe partea de cercetare in medicina. Insa, dr. Laura Bassi a fost o exceptie in acest sens: femeie de stiinta de origine italiana, aceasta a devenit profesor de Anatomie, la Universitatea din Bologna, in 1732.

In aceasta perioada apar breslele profesionale. Acestea sunt formate doar din barbati, exlcuzand astfel femeile din colegii sau societati profesionale.

Femeile – moase, bone, asistente

In ciuda excluderii din sistemul formal de educatie, femeile ofereau servicii medicale, in calitate de: asistente, bone, moase; adesea ele operau rani usoare sau realizau examinari fizice sumare.

Bonele erau nelicentiate, insa si foarte raspandite; moasele nu reuseau sa se formeze in bresle, insa iti puteau obtine licenta de practica. In anii 1600, moase precum Louise Bourgeois sau Jane Sharp au facut primele insemnari cu privire la experienta lor profesionala.

Insa usor-usor, barbatii au inceput sa castige teren si in aceste domenii raspindinte printre femei: fratii Chamberlen au dezvoltat forcepsul la inceputul anilor 1600, instrument ce a ramas secret de familie pana in 1730. Faptul ca foloseau un nou instrument si ca aveau pregatire profesionala le-a permis „barbatilor-moase” sa pretinda ca sunt profesionisti mai buni decat „colegele” lor.

Din anii 1700, manualele imbunatatite pentru studentii medicinisti excludeau medicina tranditionala si provestile nestiintifice, din experientele „asistentelor si moaselor batrane”.

Razboiul si respectul fata de asistente

Prin intermediul asistentei medicale au reusit femeile sa patrunda in profesie si practica medicala. Schimbarile in asistenta medicala au inceput in spitalele si inchisorile reformate de la sfarsitul lui 1700. Au aparut noi cursuri educationale pentru asistenete, cele mai notabile fiind de la Institutul Deaconss, Germania (1836). Aceste tipuri de cursuri au influentat-o pe englezoiaca Florence Nightingale, care a inceput sa reorganizeze asistenta medicala din spitalele militare, in timpul conflicului din Crimeea (1853-1856).

Nightingale a ajutat la dezvoltarea asistentei medicale ca fiind una dintre cele mai respectate profesii pentru tinere. In 1860, aceasta a pus bazele unei Scoli de Pregatire pentru infirmiere, la Spitalul Sfantul Thomas, din Londra. Teoriile acesteia, publicate in manualul „Notes on Nursing”, in 1860, au influentat pregatirea asistentelor, mai ales pe partea de grija privind regulile sanitare, sanatatea militara si planificarea spitalului in general.

In 1863, apare Comitetul International al Crucii Rosii, la Geneva, in Elvetia, si reprezinta un alt pas important in cadrul asistentei medicale.

Batalia de a razbate in profesia „barbatilor”

Rolul asistentelor medicale a fost vazut ca o extensie a rolului social al femeii. Cu toate acestea, inca nu exista deschiderea ca o femeie sa devina medic, in ciuda existei multor aspirante. Multe dintre aceste doritoare au incercat sa practice medicina in secolul al XIX-lea – Margaret Bulkley s-a costumat timp de 46 de ani in barbat pentru a-si exercita profesia.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, femeile au castigat dreptul de a studia pentru aceleasi tipuri de calificari precum barbatii. Insa, primele „doctorite”, precum Elizabeth Blackwel (in SUA) si Elizabeth Garrett Anderson (in Marea Britanie), au fost nevoite sa lupte contra reticentei oamenilor, a pacientilor. Cele doua nume sus-mentionate au avut un rol important in dezvoltarea spitalelor de formare pentru femei.

Primul Razboi Mondial si nevoia de femei in medicina

In Primul Razboi Mondial, nevoia de medici a crescut si, combinata cu numarul din ce in ce mai scazut al barbatilor care terminau medicina, a dus la incurajarea femeilor de a se pregati profesional pentru o cariera madicala.

In teorie, practica medicala este acum deschisa tuturor. Insa, intrarea in sistemul universitar medical se face greu, iar costurile sunt foarte mari. Cateva specialitati, precum chirurgia, raman inca dominate de barbati.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Femei-in-Medicina_-Cum-au-razbatut-ele-intr-o-profesie-a-barbatilor_20715/

lauff lautf laurf