Imprimare

Co-Ca 2015: Numarul minim de pacienti la contractarea cu CNAS ar putea fi eliminat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale. Una dintre principalele modificari este eliminarea numarului minim de pacienti inscrisi pentru un cabinet de medicina de familie. In acest sens, reprezentantii medicilor de familie sunt nemultumiti, declarand ca ar putea ajunge la proteste daca legea va intra in vigoare in aceasta forma.

„Senatul SNMF a decis in cadrul ședinței extraordinare din 24 ianuarie 2015 neacceptarea proiectului menționat și proteste de amploare ale medicilor de familie in situația menținerii lui”, se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Asa, spun reprezentantii MS, vor fi incurajati tinerii medici sa isi deschida noi cabinete, mai ales in zone defavorizate, precum mediul rural.

„Ideea este de a incuraja si sprijini medicii de familie din mediul rural, unde este un interes de a exista medici de familie, iar discutiile la CNAS vor continua, deci nu trebuie sa impacientam pe nimeni”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Cu toate acestea, noul cotract pare a fi, din punctul de vedere al medicilor de familie, „daunator sanatatii”.

„Contractual cadru este un proiect daunator sanatatii, pentru ca incearca sa modifice niste lucruri care nu aduc niciun beneficiu pacientului si cabinetelor, in schimb, aduc instabilitate in sistem. In primul rand, noi avem un cotract in derulare, Contractul cadru este si pe 2015, nu ar trebui umblat la el si nu exista motive reale pentru a umbla la acest cotract. In al doilea rand, acel numar minim de 800 de asigurati, care exista inca in contract este numarul minim de pacienti pe baza caruia un contract poate exista, adica un cabinet isi poate sustine cheltuielile de functionare. Si nu ma refer la venitul medicului, ci ma refer la cheltuiellie cabinetului, la plata cu salariile, taxele, contractele de incinerare, de dezinfectie, dezinfectante, utlilitati, redevente samd. Si acest numar de 800 de pacienti este minimum necesar pentru a acoperi aceste consturi. Asadar, pretinsa oferta facuta tinerilor este o oferta mincinoasa pentru ca un tanar care ar indrazni sa-si deschida un astfel de cabinet ar fi nevoit sa il inchida dupa doua luni pentru ca aduce bani de acasa”, a explicat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu, in cadrul unui forum dedicat sanatatii.

Medicii de familie reclama faptul ca acest proiect incurajeaza lanturile de cabinete medicale, in detrimentul profesionistilor independenti.

„Prin modificarile propuse, instituțiile menționate aduc atingeri grave independenței profesionale a medicilor de familie, starii de sanatate a populatiei Romaniei si faciliteaza fraudarea bugetului FNUASS. Proiectul are un multiplu impact negativ pentru ca:

- elimina parghiile de control care asigura numarul optim de medici de familie independenti, necesar conform nevoilor populatiei si stabilit conform experientei internationale;

- permite dezvoltarea salbatica a lanturilor de cabinete medicale, pe acelasi model al distrugerii farmaciilor independente din Romania;

- va duce la disparitia medicului de familie independent si a relatiei speciale pe care acesta o are cu pacientii sai;

- faciliteaza parasirea cabinetelor din mediul rural si zone izolate (ale caror sporuri sunt corelate cu valorile de punct!) si migrarea medicilor din aceste zone catre zonele urbane, cu consecinte imediate asupra sanatatii publice din Romania”, mai scrie in comunicatul SNMF.

Contractul cadru se afla in Transparenta decizionala, pe site-ul Ministerului Sanatatii, aflandu-se inca pe masa de discutii intre reprezentantii MS, CNAS si ai medicilor de familie.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Co-Ca-2015_-Numarul-minim-de-pacienti-la-contractarea-cu-CNAS-ar-putea-fi-eliminat_20718/

lauff lautf laurf