Imprimare

Institutul CC Iliescu, IC Fundeni si Institutul Oncologic beneficiaza de un sistem informatic unic in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, Institutul Clinic Fundeni si Institutul Oncologic Bucuresti beneficiaza de un Sistem Informatic Electronic Clinic pentru Anestezie si Terapie Intensiva care asigura monitorizarea continua, completa, precisa (inclusiv din punct de vedere medico-legal si al arhivarii informatiilor) a parametrilor vitali ai pacientilor ingrijiti in sectiile de anestezie-terapie intensiva (ATI) si a procedurilor executate in aceste sectii, scrie Agerpres.

Sistemul reduce semnificativ numarul de erori, creste productivitatea si eficienta personalului medical prin reducerea incarcarii cu operatii administrative si birocratice. Valoarea proiectului este de 1.700.000 de euro.

"Personalul medical trebuie sa documenteze orice fel de manevra care se face pacientului si mai mult decat atat documentarea respectiva va trebui sa poata fi consultata apoi de catre managerul spitalului, de catre factorii care platesc serviciile medicale si nu in ultimul rand ca dovada medico-legala. Sistemul pe care il implementam astazi (n.r. 10 martie) nu face decat sa documenteze, sa monitorizeze continuu, precis si trasabil toate aceste informatii medicale, adica interactiunea pacientului cu medicul curant, cu asistenta de terapie intensiva, cu toti ceilalti actori care concura la ingrijirea pacientului si toate actele medicale care inainte erau documentate pe hartie cu riscul de a fi omise, de a fi efectuate gresit, de a nu se documenta suficient, sunt inregistrate automat intr-un sistem electronic operat de catre medic, asistenta, astfel incat la sfarsitul unei zile noi suntem in stare sa documentam tot ce i s-a facut pacientului, inclusiv raspunsul organismului cu valori ale parametrilor vitali si sa observam felul in care e tratat pacientul respectiv", a declarat managerul de proiect, Serban Bubenek.

Potrivit acestuia, sistemul foloseste si ca suport medico-legal.

"Toate analizele se afiseaza online la patul pacientului. Doctorul curant, asistenta, pot sa le vada accesand un singur buton la patul bolnavului. Avem la fiecare pat al pacientului instalat un monitor care este in legatura pe de o parte cu sistemul informatic al spitalului din care preia toate datele pacientului: nume, prenume, date pasaportale, antecedente, operatii, tot ce i s-a facut pacientului. A doua interfata este cu aparatele de functii vitale care masoara tensiune, presiunea arteriala, EKG, construind automat o foaie de observatie care pana in clipa de fata se facea manual de catre doctor si asistenta. Aceasta ingerare permite aprecierea la moment a unor scoruri, scari de evolutie, care sunt incluse in program, a unor algoritme de tratament. Se usureaza foarte mult munca asistentei si a pacientului. Este dovedit ca pentru o tura de opt ore, o asistenta, care in loc sa scrie in foaia de observatie, sa documenteze cu pixul si creionul, scrie in acest sistem electronic, economiseste 30 de minute", a mai afirmat Bubenek.

El a precizat ca sistemul se adreseaza exclusiv sectiilor de anestezie si terapie intensiva si pacientilor lor de pe toata platforma Fundeni.

"Acesti pacienti sunt vizibili pentru oricare dintre doctorii de anestezie si terapie intensiva de pe platforma. Eu, din sectia mea de terapie intensiva, pot sa vad in timp real toate datele unui pacient de la IC Fundeni sau IOB, astfel incat eu stau de vorba cu doctorul si vad analizele lui, parametrii lui vitali, pot sa ii modific si tratamentul daca am autorizatie si doctorul de acolo imi cere un consult sau sa ma uit la pacientul respectiv. (...) Nu mai poate sa vina nimeni sa falsifice o foaie de observatie, nu mai poate nimeni sa umble intr-o foaie de observatie. Sistemul are o durata de functionare obligatorie de cinci ani", a mai afirmat managerul de proiect.

Potrivit lui Bubenek, anual cel putin 5.000 de pacienti vor beneficia de sistem.

Serban Bubenek a mai spus ca sistemul economiseste si resurse materiale. "Tu poti documenta unde s-a dus o seringa, unde s-a dus un cateter, strict pe bolnavul respectiv, adica si partea financiara este imbunatatita, managementul resurselor", a aratat medicul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-CC-Iliescu_-IC-Fundeni-si-Institutul-Oncologic-beneficiaza-de-un-sistem-informatic-unic-in-Romania_20725/

lauff lautf laurf