Imprimare

Departamentul de Oncogenetica din Iasi trebuie inclus intr-un Program National al MS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Departamentul de Oncogenetica realizat de catre UMF Iasi isi continua activitatea, insa este nevoie de finantare din partea autoritatilor pentru ca el sa se poata dezvolta, a afirmat prof. dr. Doina Azoicai, seful Departamentului de Oncogenetica din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iasi.

Conform aceleiasi surse prezente in cadrul unei conferinte pe tema oncogeneticii, pana la 1 martie 2015, 150 de persoane s-au prezentat cu recomandare de la medicul curant sau spontan pentru a se inscrie spre testarea moleculara. Dintre acestea, 50 de persoane au dosarul finalizat, iar 35 sunt pe lista de asteptare. Cei care doresc sa faca o astfel de analiza trebuie sa fi avut rude cu cancer in familie.

„16 peroane nu au fost incluse in program deoarece nu au avut criterii suficiente. Decizia a fost ca nu este necesara analiza moleculara, comunicarea acestui rezultat a insemnat o extraordinara responsabilitate din partea tuturor celor care au luat aceasta decizie. 85 de pacienti sunt inregistrati cu dosar finalizat, dintre care, 50 de pacienti sunt recrutati pentru analize moleculare, 35, se afla in momentul de fata pe lista de asteptare, pentru ca mai avem nevoie de completarea documentelor. 5 pacienti au renuntat in a merge mai departe spre analiza moleculara, date fiind motivele lor personale – nu doresc sa cunoasca acest lucru, cu toate ca s-au adresat noua”, a explicat prof. Azoicai.

Analiza se realizeaza pentru depistarea riscului ereditar de cancer de san, ovarian si de colon. Prima analiza costa 3.000 de euro, pentru ca necesita foarte multe resurse atat financiare si poate dura de la 8, la 12 luni. Odata depistata mutatia, costul celorlalte analize, pentru restul membrilor familiei, poate fi de pana la 30 de ori mai mic.

„In ceea ce priveste cancerul de san si ovar, 23 de pacienti din 18 familii sunt in curs de analiza moleculara. Pentru cancerul colorectal, sunt 7 pacienti pe care ii avem deja in analiza; un rezultat in validare la Centrul Jean Perrin. Am cerut ca sa existe o validare si din partea colegilor francezi, cu experienta de aproximativ de zece ani in domeniul oncogeneticii, macar la inceput, pana avem siguranta ca ceea ce laboratorul nostru furnizeaza este o ceritudine, este corect. 20 de rezultate le avem din evaluarile anterioare, in care au fost identificate 5 mutatii, iar 12 familii sunt deja incluse in programul de supraveghere personalizat”, a mai spus prof. Azoicai.

In cadrul Departamentului de la Iasi, care a costat 330 de mii de euro si care a fost realizat integral de catre UMF Iasi, lucreaza specialisti in biologie moleculara, in anatomie patologica, oncologie, gastroenterologie, radiologie, imagistica, psihologie, dar si medici de familie. Departamentul este dotat cu circuite, cabinete, un laborator cu dotare completa, dar si cu o sala de activitati.

Bazele acestui departament au fost puse inca din 2009, cand a fost infiintat un laborator pentru pregatirea tezelor de doctorat. Insa, in 2013, UMF Iasi a decis dezvoltarea acestui proiect.

Doar o treime din cazurile de cancer sunt genetice

Acelasi specialist a explicat faptul ca doua treimi dintre cazurile de cancer sunt "sporadice", insemnand ca sunt cauzate de mai multi factori care tin de comportamentul si de modul de viata al individului, iar doar o treime din cazuri sunt de natura genetic. Deci, Departamentul de la Iasi nu poate depista decat pacienti care fac parte din aceasta ultima categorie.

"Doua treimi din factorii de risc tin de modul nostru de viata. Noi putem investiga doar aceeasi o treime de factori de risc care sunt factorii genetici, factorii ereditari. Nu toate cancerele sunt de natura ereditara. 5-10% din cancere sunt monogenice-ereditare care sunt cauzte de mutatii precise la nivelul unor gene de predispozitie cunoscuta", a explicat si Lucian Negura, de la Laboratorul de diagnostic molecular din cadrul Departamentului de Oncogenetica UMF Gr. T. Popa Iasi.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Departamentul-de-Oncogenetica-din-Iasi-trebuie-inclus-intr-un-Program-National-al-MS_20727/

lauff lautf laurf