Imprimare

De Ziua Mondiala a Somnului, specialistii cer introducerea controalelor somnografice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe data de 13 martie, este marcata Ziua Mondiala a Somnului, eveniment ce are scopul de a atrage atentia asupra ecoului tulburarilor de somn si militeaza pentru implemetarea legislatiei privitoare la contoralele somnografice la persoanele cu risc, precum soferi, mecanici de locomotiva sau controlori de trafic.

Sloganul sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Somnului in acest an este “Dormi sanatos, traiesti fericit si bucuros” si sublinieaza necesitatea constientizarii efectelor insomniei asupra calitatii vietii.

Cu aceasta ocazie, Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva (SSVNI), din cadrul Societatii Romane de Pneumologie (SRP), solicita introducerea CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – tratamentul de electie al sindromului de apnee in somn) pe lista dispozitivelor compensate, crearea compartimentelor de somnologie si a unor pachete de spitalizare de zi pentru somnologie.

Se cere aceasta masura ca urmare a Directivei Comisiei 2014/85/UE din data de 1 iulie 2014 care solicita includerea sindromului de apnee in somn de tip obstructiv pe lista patologiilor ce necesita evaluarea la acordarea sau reinnoirea permisului de conducere.

“S-a constatat ca la persoanele care sufera de somnolenta riscul de a face accidente creste de 10 ori. Tratamentul poate reduce numarul de cazuri si gravitatea accidentelor. In Romania, aproximativ 22.000 de oameni au fost diagnosticati cu SAS si doar circa 4.500 sunt tratati. Aderenta scazuta la tratament este cauzata tocmai de lipsa compensarii tratamentului”, a declarat dr. Oana Deleanu, presedinte SSVNI din cadrul SRP.

Pe de alta parte, pachetul de servicii medicala de baza, introdus in 2014, prevede si Ventilatia Non-Invaziva pe lista pentru ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu, pentru bolile neuromusculare, fibroza chistica si bolile restrictive ale cutiei toracice.

De asemenea, hipersomnolenta si insomnia sunt probleme globale care ameninta sanatatea si calitate vietii, insa ambele afectiuni pot fi prevenite si tratate.

“La copii, alaturi de nutritie si de exercitiul fizic, somnul este vital pentru evitarea obezitatii. In plus, hipersomnia sau insomnia afecteaza activitatea zilnica, performanta si relatiile sociale. Pe termen scurt, insomnia are impact asupra memoriei, atentiei si invatarii iar pe termen lung poate duce la obezitate, diabet, scaderea apararii imunologice sau chiar unele cancere”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Marcata in preajma echinoctiului de primavara la nivel international, Ziua Mondiala a Somnului urmareste o gestionare mai buna a somnului pentru a preveni efectele lipsei acestuia in desfasurarea vietii sociale, tulburarile de somn amenintand grav calitatea vietii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/De-Ziua-Mondiala-a-Somnului_-specialistii-cer-introducerea-controalelor-somnografice_20734/

lauff lautf laurf