Spitalul Grigore Alexandrescu va avea din iunie un centru de chirurgie cardiaca pediatrica
Managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, profesor doctor Dan Mircea Enescu, a anuntat ca, incepand din luna iunie, institutia va avea un centru de chirurgie cardiaca pediatrica, dupa modelul celui de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, scrie Agerpres.
Dr. Enescu a spus, la Targu Mures, la lansarea oficiala a proiectului "Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica — CORDISPED", in valoare de 4,74 milioane de euro, la care spitalul sau participa, ca centrul din Bucuresti este aproape gata si a fost initiat de regretatul profesor Eugen-Pascal Ciofu.
"Spitalul Grigore Alexandrescu, ca unul dintre reperele patologiei copilului din aceasta tara, isi doreste sa aiba aproape toate expertizele in tratamentul copilului. Dintre multiplele patologii care apar in evolutia copilului sunt si malformatiile cardiace, spitalul nostru s-a confruntat cu probleme speciale in astfel de tratamente pentru ca neavand o sectie de chirurgie cardiaca, pregateam copii si pierdeam momentul interventiei chirurgicale. De aceea ne-am propus constructia unui centru de excelenta in cadrul spitalului nostru, pe care l-am si realizat, suntem aproape de momentul cand il vom deschide. El va fi un centru pentru anul 2015 (...) Cred ca nu mai tarziu de luna iunie centrul va fi functional", a spus profesorul Enescu.
Potrivit managerului, cladirea centrului de chirurgie cardiaca pediatrica din Bucuresti este terminata, se asteapta aparatura, iar echipa care va lucra aici in prima faza este pregatita in colaborare cu centrul din Targu Mures.
"Ne dorim echipe care sa functioneze in mod fluent si intr-o parte si in cealalta, specialistii nostri formati aici sau in strainatate sa functioneze in ambele centre (Bucuresti si Targu Mures), adica chiar consider ca acesta este varful posibilitatilor tratamentului chirurgical la noi in tara. Dorim sa realizam cat mai bine ceea ce consideram ca in clipa aceasta este o pata neagra foarte mare pe harta starii de sanatate a tarii noastre. Avem o prima echipa romaneasca care va incepe sa lucreze in acest spital dar, mai mult decat atat, in afara de o echipa care sa inceapa un lucru intr-un spital, este nevoie si de traditie. Sunt multe lucruri care nu pot sa se nasca dintr-o data, si anume experienta aceea care se transmite din generatie in generatie, forta aceea care iti da deschiderea internationala si posibilitatile de a trata multidisciplinar si corect o patologie", a spus dr. Dan Mircea Enescu.
Acesta a aratat ca proiectul CORDISPED, derulat in parteneriat cu UMF si IBCvT Targu Mures prin Clinica de Chirurgie Cardiaca Pediatrica, condusa de dr. Horatiu Suciu, ofera garantia unei scoli vechi de chirurgie cardiaca, a unor conexiuni speciale in Europa si in lume. Dr. Enescu a sustinut ca la "Grigore Alexandrescu" se doreste un centru in care sa opereze atat echipe internationale, dar in care sa functioneze si echipe proprii ale spitalului.
'Ce ne dorim foarte mult este un centru cu traditii romanesti, care sa lucreze in permanenta, care sa aiba abilitatile respective de a trata 24 din 24 de ore, 7 zile, copiii acestei tari. Stim ca se nasc cam 1000 de copii cu malformatii cardiace congenitale in fiecare an, in jur de 300 se fac la Targu Mures si cred ca in restul tarii cam 100-200. Deci inca 500 de copii raman fara tratament. Noi nu stim ce se intampla cu acesti copii. Unii se duc prin sponsorizari, altii mor. Ganditi-va ca intr-o tara europeana 500 de copii mor pentru ca nu-si pot gasi un loc unde sa aiba un tratament corespunzator. Noi stim acest lucru. Ca atare, nu putem sa fim inerti si nu putem sa nu bagam in seama. Ne dorim sa facem si noi un numar cat mai mare, sigur ca nu ne facem mari asteptari, nu o sa incepem cu sute. O sa incepem intai prin a intelege care ne este scopul, cat putem sa facem, ne dorim sa facem cat mai bine si sa inaintam incet-incet pana vom capata o anumita expertiza', a accentuat dr. Enescu.
Doctorul Dan Mircea Enescu a spus ca misiunea noului centru din Bucuresti, care va fi al doilea din tara dupa cel din Targu Mures, va deveni reala doar in clipa in care primul copil operat se va externa si ca de aceea Spitalul "Grigore Alexandrescu" si-a luat "cel mai bun parinte din aceasta tara care poate sa ne invete sa devenim si noi niste adulti foarte performanti".
In cadrul proiectului CORDIPES, castigat de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, in parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures si cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, printre cele 235 de cadre medicale care vor fi specializate in domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice si specialitati conexe, doi chirurgi si 15 asistente medicale vor fi de la Spitalul "Grigore Alexandrescu".
Sursa: PaginaMedicala.ro