Imprimare

Au fost activate in sistem 4,5 milioane de carduri de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca au fost distribuite 13,5 milioane de carduri de sanatate pana in prezent si, activate in sistem, aproximativ 4,5 milioane de carduri.

Aceeasi sursa a mai precizat ca aproximativ 500.000 de carduri nu au fost inca distribuite.

"Cetatenii sunt foarte interesati de carduri. La nivel national, peste jumatate din medicii de familie au dorit sa preia cardurile pentru a le distribui asiguratilor din listele lor. Cardul are un cod pin de transport care dupa initializare se schimba. Cardul se va folosi de cate ori pacientul se duce la medic. Economiile facute prin utilizarea cardului vor ramane tot pentru servicii medicale. Cardul nu contine date medicale, el contine: nume, prenume, un cod si termenul de valabilitate. Datele medicale sunt strict secrete si nu pot fi accesate de oricine. Cardul se blocheaza dupa tastarea gresita de cinci ori consecutiv a codului pin. El se va putea debloca sunand (n.r. medicul curant) la help-desk", a spus Ciurchea.

El a avertizat populatia ca institutia nu realizeaza in prezent niciun sondaj de opinie publica pe teme de sanatate. "Daca vom face un astfel de sondaj acesta va fi anuntat din timp. Oamenii nu trebuie sa ofere la telefon informatii despre starea lor de sanatate", a spus medicul.

​Vasile Ciurchea a mentionat ca furnizorii de servicii medicale vor expune in locuri vizibile afise cu date despre cardul de sanatate.

​"In cazul unei spitalizarii continue, cardul de sanatate va folosit doar la internare si externare, el nu va ramane pe perioada spitalizarii in cititor. Asiguratii nu trebuie sa isi lase cardul la furnizorii de servicii medicale", a atentionat Ciurchea.

Seful CNAS a amintit ca exista un call-center pentru sesizarile si intrebarile pacientilor legate de cardul de sanatate, numarul de telefon fiind inscriptionat pe card.

La inceputul lunii, 800 de carduri erau pierdute la nivel national: "In urma cu zece zile un numar de 800 de carduri erau deja pierdute la nivel national si sunt in curs de tiparire", a mai mentionat Vasile Ciurchea.

Presedintele Casei a declarat ca dintre cei care au refuzat initial sa primeasca cardul de sanatate o parte au revenit asupra decizie si au solicitat eliberarea acestuia.

In Bucuresti, mai sunt de distribuit o suta de mii de carduri

​La randul sau, presedintele CASMB, prof. dr. Gheorghe Iana, a anuntat ca la nivelul Capitalei mai sunt de distribuit aproximativ 100.000 de carduri.

El a spus ca exista mai multe modalitati de a solicita intrarea in posesie a cardului, fie online, fie prin cerere scrisa.

"Au fost depuse 43.000 de cereri scrise si 27.500 au fost solicitari online", a afirmat Iana.

Potrivit acestuia, mai mult de jumatate din medicii de familie din Capitala nu si-a manifestat disponibilitatea de a distribui carduri de sanatate.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Au-fost-activate-in-sistem-4_5-milioane-de-carduri-de-sanatate_20738/

lauff lautf laurf