Imprimare

Dr. Suciu: Romania ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a face fata nevoilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, prof. univ. dr. Horatiu Suciu, a declarat ca Romania ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a fi operati toti copii cu malformatii cardiace, scrie Agerpres.

Anual, se nasc aproximativ o mie de copii cu astfel de malformatii congenitale. Dr. Suciu a spus ca, desi la centrul din Targu Mures numarul interventiilor la copii a crescut la 300 pe an, este insuficient si din acest motiv e nevoie de dezvoltarea de centre specializate in tratarea afectiunilor cardiovasculare la copii in mai multe zone ale tarii.

"Activitatea noastra a crescut pe parcursul anilor, operam aproximativ 300 de copii pe an, au fost si ani mai buni dar si ani mai putin buni, insa ne mandrim cu rezultatele noastre. 300 de interventii anual sunt niste cifre foarte bune pentru un centru, din pacate prea mici pentru o tara. De aici si necesitatea ca aceste centre de boli cardiovasculare sa dezvolte unitati care sa abordeze bolile congenitale ale copilului, pentru ca necesarul este mult mai mare de 300 pe an pentru Romania (...) Eu consider ca 4 centre sunt suficiente, pentru ca un centru, conform tuturor acestor recomandari ale expertilor, trebuie sa opereze undeva intre 250 si 300 de cazuri, or, daca necesarul este undeva la 1000 de operatii pe an, 4 centre ar fi suficiente", a spus dr. Suciu.
Medicul a aratat ca, anual, numarul copiilor cu afectiuni cardiovasculare e tot mai mare, din cauza cazurilor nerezolvate in anii anteriori si ca aceia care supravietuiesc — intrucat exista si malformatii care permit supravietuirea — o fac in conditiile unei calitati a vietii necorespunzatoare.

"Uneori acesti copii isi gasesc rezolvarea la 3, 4 sau 5 ani, continuam sa avem astfel de situatii in care sa operam copii cu varste inaintate si cu malformatia respectiva inca nerezolvata, lucru care le afecteaza grav atat calitatea vietii, cat si perspectivele. Deci, in acest sens, avand in vedere ca avem ramaneri mari in urma nu numai la cei care se nasc in anul in curs, ci la zestrea de copii care se adauga de la un la altul si nu sunt rezolvati, 4 centre de boli cardiovasculare ar putea face fata la aceasta patologie", a subliniat dr. Horatiu Suciu.

Potrivit doctorului, in acest an se aniverseaza 10 ani de la infiintarea Centrului Cardiovascular Pediatric de la Targu Mures, unde prima operatie pe cord deschis la copii a avut loc in anul 2005. Acesta a spus ca, prin proiectul proiectul "Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica — CORDISPED", accesat de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, in parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures si cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, se doreste cresterea numarului de operatii la Targu Mures, la 400-450 de copii.

Chiar si in aceste conditii, dr. Horatiu Suciu considera ca un centru nu poate face fata la nevoile unei tari intregi.

"Sunt convins ca o cifra fezabila este undeva spre 400-450 de copii pe an pe care putem sa-i operam, dar la fel de important mi se pare si initierea unor nuclee multidisciplinare in celelalte centre din Romania, aici ma refer in primul rand la Bucuresti, ca si capitala, si bineinteles, din punct de vedere geografic, Iasi, Timisoara, deci sa fie centre in care aceste proceduri sa se poata efectua (...) Indiferent cat de mult ne-am dori sa rezolvam aceasta lista, noi avem niste limitari, din punct de vedere logistic — si aici ma refer la paturi, personal, finantare — si bineinteles acestea sunt niste limitari reale. Prin acest program, intr-adevar, am spus ca incercam sa crestem numarul de interventii pentru ca aduce un surplus de finantare in acest sens si, practic, am prevazut ca in acest proiect sa fie finantate, din acesti bani, ca si program de formare, interventia chirurgicala fiind un program de formare practica pentru acesti medici chirurgi si anestezisti care vor veni. Dar un centru nu poate face fata la nevoile unei tari intregi si bineinteles ca aceasta lista de asteptare, din pacate, sunt convins ca nu o vom putea micsora intr-un timp atat de scurt", a precizat dr. Suciu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Suciu_-Romania-ar-avea-nevoie-de-patru-centre-cardiovasculare-pediatrice-pentru-a-face-fata-nevoilor_20737/

lauff lautf laurf