Imprimare

Ciurchea (CNAS): De anul acesta, va functiona subprogramul de radioterapie, decontat de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a spus, in cadrul unei dezbateri, ca de la 1 aprilie va fi introdus subprogramul de radioterapie in cadrul programului national de oncologie, decontat de catre stat.

„Vizavi de programul de radioterapie, il introducem din acest an, ca si subprogram. Radioterapia s-a decontat pana acum, dar pe tipuri de radioterapie. Acum, va fi un subprogram in cadrul programului de oncologie, unde vor avea acces toti pacientii si intentionam ca nimeni sa nu mai perceapa vreo taxa, deci va fi un serviciu decontat integral de stat”, a explicat Vasile Ciurchea.

In schimb, aceeasi sursa a adaugat ca exista inca un deficit de centre de radioterapie: „Romania are nevoie de multe centre de radioterapie. Sigur ca le punem pe picioare pe toate sau cream centre. Dar atata timp cat exista un centru si atata timp cat Casa nu plateste mai mult inr-o parte sau alta, important e ca pacientul sa aiba acces la tratament, la aceeasi suma, nu conteaza unde”.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a semnat un Acord cu Banca Mondiala pentru deschiderea de noi centre de radioterapie, numarul acestora fiind deficitar in prezent. Proiectul va beneficia de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondiala.

“Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie. Avem inca pacienti pe listele de asteptare pentru aceste proceduri. Pana anul acesta, Romania nu a dezvoltat un sistem national de radioterapie. Anul acesta am schimbat modul de organizare si implementare a programelor nationale de sanatate si, asa cum am promis la inceputul mandatului meu, am elaborat un subprogram exclusiv de radioterapie care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate si adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. In cadrul acestuia tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Intregul buget pentru programele nationale a fost de 2,5 miliarde de lei, in 2014, iar pentru acest an este prevazuta aceeasi suma.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-De-anul-acesta_-va-functiona-subprogramul-de-radioterapie_-decontat-de-stat_20745/

lauff lautf laurf