Imprimare

Strategia Nationala de Control a Tuberculozei 2015-2020 a fost adoptata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Control a Tuberculozei pentru perioada 2015-2020, demers salutat de diverse fundatii, printre care si Fundatia Romana Angel Appeal, si consderat un pas important pe care Romania il face in lupta cu tuberculoza.

Bugetul pentru noua strategie se ridica la peste 1,5 miliarde de lei.

Potrivit datelor oficiale, in Romania, in fiecare zi trei persoane mor din cauza tuberculozei si alte 45 sunt diagnosticate cu aceasta boala.

"Suntem inca tara membra a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi inregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticati cu tuberculoza este din Romania. Mai grav decat aceste statistici este faptul ca pacienti care ar putea fi vindecati intr-o perioada relativ scurta de timp devin greu tratabili intrucat tuberculoza devine rezistenta la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare tarzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare si aderenta redusa a pacientilor la tratament", se arata intr-un comuncat de presa al Fundatiei Angel Appeal.

Datele internationale arata ca, in 2013, au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza in toata lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de actiune a sistemelor de sanatate si aproximativ 1,5 milioane de oameni mor in fiecare an de tuberculoza, in intreaga lume.

Se estimeaza ca aproape 2 miliarde de oameni au infectie TB latenta, insemnand 1 din 3 oameni de pe glob.

Totodata, pe 24 martie este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Strategia-Nationala-de-Control-a-Tuberculozei-2015-2020-a-fost-adoptata_20744/

lauff lautf laurf