Asistent medical: Ar fi o greseala sa se scoata campaniile de vaccinare din cabinetele scolare
Un nou proiect de lege al Ministerului Sanatatii care vizeaza programele nationale de sanatate pentru anii 2015-2016 prevede excluderea vaccinarii elevilor de catre medicii din cabinetele scolare si introducerea prevederii ca responsabilitate a medicilor de familie, contra cost.
In acest sens, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Hipocrat si asistent medical in cadrul unui cabinet scolar Silvia Spiridon atrage atentia autoritatilor spunand ca odata cu noul proiect de lege, „tendinta ar fi de desfiintare a cabinetelor scolare”.
„Nu ni se pare corect ca vaccinarile din campania scolara sa fie luate din scoli. Este mult mai usor de vaccinat in campania de vaccinare la o scoala unde copiii sunt in acelasi loc. Va fi foarte greu sa vaccineze medicul de familie si aici ar exista doua posibilitati: fie un medic de familie ar prelua scoala din punctul de vedere al vaccinarilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodata (...); sau situatia in care vor fi plimbati parintii, fiecare la medicul lui de familie, in masura in care au timp si vor”, a explicat presedintele Federatiei Hipocrat.
Astfel, chiar daca sunt patru mii de cadre medicale scolare la nivel national, mult prea multi fata de cerere, spun reprezentantii, nu se doreste scoaterea acestei responsabilitati din fisa postului acestor medici.
„Sunt in jur de 4000 de cadre medicale scolare la nivel national. Ar trebui un medic de scoala sa aiba 1500 de copii, insa medicul ajunge in unele locuri si la 4000 de copii. Se duc si pe la cate zece unitati. La asistenti, normativul ar fi intre 100-900 de copii, iar la medici, maximum 1500”, a mai explicat Silvia Spiridon.
Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor spun ca o astfel de masura este benefica, pentru ca oricum numarul medicilor din cabinetele scolare este mic, ei nu au timp sa vaccineze copiii sau sa discute cu parintii toate informatiile necesare privind vaccinarea. Aceleasi surse sustin ca la medicul de familie ar fi mai simplu, iar ei vor fi remunerati per serviciu, adica 10 lei pentru fiecare vaccin realizat.
„Trebuie gasit o solutie pentru medicii scolari, unde vor functiona ei. Eu cred ca este mai bine ca vaccinarea sa se faca la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu”, a explicat Alin Tucmeanu, secretarul de stat in MS.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro