Imprimare

Medicii de familie trebuie implicati intr-un program de depistare a bolii cronice de rinichi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Boala cronica de rinichi este subdiagnosticata la noi in tara si din acest motiv, realizarea unui program de preventie cu screening si implicarea medicilor de familie in depistarea acestei afectiuni, poate incetini foarte mult dezvoltarea ei, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sanatatii.

„Aceasta afectiune este o afectiune plurifactoriala, nu este vorba doar de o afectare a rinichiului din senin, este legata de stilul de viata, de modul de alimentatie, inclusiv probabil factori genetici sunt implicati in aparitia acestor afectiuni si boala cronica de rinichi cu siguranta ar beneficia, pentru a putea fi depistata precoce si pentru a putea sa facem screeningul, apropo de grupele la risc, trebuie sa avem un program de preventie care sa faca parte din activitatea curenta a medicului de familie, pe baza unui algoritm. Exista si alte afectiuni au astfel de algoritm de detectie precoce si cred ca si boala cronica de rinichi poate sa beneficieze de o astfel de activitate. Aceasta balansare a serviciilor medicale prestate de catre medicii de familie din zona serviciilor curative catre serviciile medicale preventive trebuie sa inceapa sa devina o obisnuinta si nu doar pentru medici, ci si pentru populatie care trebuie sa se prezinte regulat la medic, ca sa poata sa isi evalueaze starea de sanatate”, a spus prof. Rafila.

Dupa ce s-a facut screeningul, s-a depsitat boala, medicul curant trebuie sa faca „un inventar” al factorilor de risc, sa tina sub control si observatie boala si sa faca fata complicatiilor bolii, prin decizii luate corect.

„In momentul in care depistezi o boala cronica de rinichi ea se gaseste intr-un anumit stadiu, catre insuficienta renala si pe punctul de a creste, pe undeva, riscul cardiovascular. Si atunci trebuie sa faci un inventar al factorilor de risc si predictivi pentru un eveniment cardiovascular, sa faci un inventar al acestor factori si sa ii abordazi pe rand si pe toti impreuna si sa incerci sa ii aduci la minimum: tensiunea arteriala, controlul glicemic al diabetului zaharat, hipergicemia, dislipidemia, deci toti acesti factori de risc trebuie tinuti in tinta, sub control si in felul asta trebuie sa reduci la minimum rata de progresie a bolii renale si sa stapanesti complicatiile bolii renale, precum anemia” a explucat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Studiul PREDATORR arata ca Romania se confrunta cu o situatie ingrijoratoare - aproximativ 1,3 milioane de romani sufera de boala cronica de rinichi. Cele mai predispuse persoane la a dezvolta boala cronica de rinichi sunt cele care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate, dislipidemie, iar, in unele cazuri, aceasta afectiune poate fi mostenita din familie.

„Fiecare persoana cu diabet zaharat ar trebui sa faca screening periodic pentru boala cronica renala, la fel cum fiecare persoana cu boala cronica renala ar trebui sa testeze daca are diabet, deoarece, din pacate, de multe ori cele doua boli cronice se conditioneaza reciproc. Avand in vedere ca este vorba de niste afectiuni pe care persoana le va avea toata viata, este extrem de importanta diagnosticarea cat mai timpurie a lor, pentru a controla cat mai bine progresia acestora.”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Boala cronica de rinichi este diagnosticata in urma unui screening prin care se estimeaza rata de filtrare glomerulara (functia renala) si/sau se determina albuminuria (prezenta proteinelor in urina). Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa efectueze aceste teste cel putin o data de pe an. In cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala, testarea functiei renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulara prin intermediul ureei si creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.

In ceea ce priveste preventia bolii cronice de rinichi, specialistii recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos: controlul nivelului de zahar din sange, exercitii fizice moderate, monitorizarea tensiunii arteriale, reducerea consumul de sare, mentinerea unei greutati corporale sub control.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul conferintei de presa „Boala cronica de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat”, organizata de Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Totodata, astazi, 12 martie, este marcata Ziua Mondiala a Rinichiului, ocazie cu care specialistii atrag atentia asupra importantei sanatatii rinichilor..

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-trebuie-implicati-intr-un-program-de-depistare-a-bolii-cronice-de-rinichi_20730/

lauff lautf laurf