SUUB lanseaza noi investigatii pentru tromofilie sau boli maligne, la gravidele cu risc
Gravidele cu risc in sarcina vor putea beneficia de investigatii medicale cu echipamente moderne si de teste de biologie moleculara gratuite pentru depistarea si confirmarea factorilor de risc genetic pentru trombofilie, dar si de teste genetice utile in diagnosticul si monitorizarea evolutiei bolilor maligne de sange, printr-un proiect lansat joi la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB).
Proiectul, in valoare de 1,7 milioane de euro si finantat 85% din granturi norvegiene si 15% din fondurile Guvernului Romaniei, va fi gestionat de Ministerul Sanatatii (MS) si se va desfasura pe o perioada de 12 luni.
Proiectul SUUB prevede si achizitionarea de echipamente medicale si de laborator performante, achizitionarea de reactivi si reamenajarea unor spatii dedicate ingrijirilor medicale. De asemenea, prin intermediul proiectului se va extinde si moderniza Sectia de neonatologie si a Unitatii de terapie intensiva pentru nou-nascuti a unitatii sanitare.
"Anul trecut au avut loc 3.416 nasteri (n.r. in SUUB), dintre acestea, numarul gravidelor diagnosticate cu trombofilie a fost 734, iar numarul gravidelor diagnosticate cu alte boli hematologice a fost de 1.069", a precizat managerul de proiect conf. dr. Monica Cirstoiu intr-o conferinta de presa.
Potrivit acesteia, intr-o luna, aparatura necesara investigatiilor va fi montata.
"Intre 15 mai - 1 iunie vom putea recolta analizele la pacientele cu boli hematologice si la cele in sarcina cu risc. Orice pacienta, indiferent ca este urmarita intr-o alta maternitate, se poate adresa (SUUB - n.r.). Poate veni cu bilet de trimitere sau la urgenta. Este vorba de 1.500 de gravide intr-un an. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 12 luni si are un buget total de 1.760.362 euro, din care Guvernul Romaniei asigura 15%", a explicat Monica Cirstoiu.
In aceeasi conferinta, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca trebuie extins la nivel national un proiect pilot cu privire la bolile hematologice la femeile insarcinate.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro