Imprimare

Banicioiu: Legea veniturilor personalului medical, una dintre prioritatile anului 2015

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor sa utilizeze infrastructura spitalelor publice contra-cost, reprezinta una dintre prioritatile acestui an, a declarat vineri ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in cadrul atelierului "Sanatatea ta - prioritatea noastra!", organizat cu prilejul Consiliului National al PSD, scrie Agerpres.

"Principiile care stau la baza proiectului sunt: consolidarea statutului spitalelor publice (nu este pus in pericol statutul spitalelor publice, dimpotriva, prin masurile promovate se ofera posibilitatea dezvoltarii acestora si eficientizarii manageriale), asigurarea conditiilor legale pentru cresterea veniturilor personalului medical in functie de excelenta si competenta. Modelul este unul european. Acum este momentul. Nu cred ca mai trebuie prelungita asteptarea. Contribuabilii vor putea dirija procentajul din impozitul pe venit prevazut de lege si catre spitale, in vederea cresterii venitului personalului medical. Se elimina platile informale. Se aduce totul la lumina", a sustinut demnitarul.

Potrivit ministrului, alt proiect important pentru sistemul medical romanesc care se va derula de la 1 mai este cardul de sanatate, care va permite controlul fondurilor, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct si pentru pacienti.

De asemenea, legea malpraxisului va permite solutionarea, dar si responsabilizarea medicilor, a spus el.

"Va fi lansat programul national de radioterapie si vor fi construite intre 3 si 5 unitati noi in tara cu sprijinul Bancii Mondiale. Va incepe pentru prima data dupa 1989 constructia a trei spitale regionale la Iasi, Craiova si Cluj", a afirmat demnitarul.

Alte proiecte din funduri europene sau partial cu finantare europeana pe care Ministerul Sanatatii le are in vedere sunt crearea unui Centru National de Stroke, dotarea a 70 de maternitati cu aparate necesare screeningului auditiv si instruirea personalului medical din 150 de maternitati — sunt 70 de maternitati implicate in 2015 iar instruirea se va face in toate cele 173 de maternitati in 2016.

Totodata, MS are in vedere si instruirea personalului implicat in cazurile de oncologie pediatrica, achizitia si instruirea personalului pentru ecografie articulatii din domeniul neonatologic.

"In ceea ce priveste proiectul de cardiologie pediatrica, se are in vedere achizitia unui numar de 17 de angiografe. De asemenea, dezvoltarea radioterapiei prin finantare cu Banca Mondiala si cu sprijinul Comisiei Europene pe partea de instruire de personal", a spus ministrul Sanatatii.

Printre realizarile Ministerului Sanatatii din anul 2014, Banicioiu a enumerat reluarea platii burselor pentru rezidenti, majorarea salariilor cu pana la 100 de lei pentru tot sistemul medical, deblocarea a 3.500 de posturi din sistem.

"Romania este pe primul loc la cresterea procedurilor de transplant si la numarul de donatori din Europa", a spus Nicolae Banicioiu, care a amintit si de redeschiderea a 26 de spitale (printre care Bicaz, Targu Frumos, Urlati, Buftea) din cele 69 inchise de Guvernul Boc.

Demnitarul a mentionat si actualizarea listei cu 40 de noi medicamente dupa 7 ani, medicamente inovatoare pentru forme grave ale unor boli, pentru diabet, HIV, cancer.

"A fost lansat si programul de actiuni prioritare pentru pacientul critic. Astfel, daca in 2009 Romania se situa pe ultimele doua locuri in Europa la prevenirea mortalitatii intraspitalicesti prin boli cardiace, in prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasam undeva la mijlocul clasamentului, iar in centrele de excelenta in Infarct Miocardic Acut in partea superioara a acestuia", a declarat ministrul Banicioiu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-Legea-veniturilor-personalului-medical_-una-dintre-prioritatile-anului-2015_20756/

lauff lautf laurf