25 de milioane de donatori de celule stem hematopoietice in intreaga lume
Numarul potentialilor donatori inscrisi in Registrele internationale ale donatorilor de celule stem hematopoietice (CSH) a ajuns la 25 de milioane, record comunicat in cadrul celei de-a 41 Intalniri Anuale organizate la Istanbul de Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM).
Informatia a fost anuntata de catre Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva (AMDM), Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni (DMOP) si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM).
Importanta cresterii numarului de potentiali donatori voluntari de CSH inscrisi in registrele din intreaga lume este evidentiata de numarul tot mai mare de transplante de CSH folosite ca tratament in cazul multor boli. Azi, procedurile de transplant de la un donator neinrudit au adesea aceeasi rata de succes ca cele de la donatori frati cu pacientul.
Baza de date globala a DMOP reprezinta un serviciu unic disponibil centrelor de transplant si registrelor care, in numele pacientilor din intreaga lume, cauta cel mai potrivit donator pentru pacientii a caror salvare o constituie un transplant de CSH si care nu gasesc un donator din randul fratilor sau surorilor lor. Oferind un singur registru al tuturor adultilor donatori voluntari de CSH si al tuturor unitatilor de sange din cordon ombilical, DMOP faciliteaza cautarea rapida si temeinica, semnaland daca si unde s-a identificat un donator compatibil. In 2014, peste 225.000 cereri de cautare au fost onorate pentru pacientii care aveau nevoie de transplant de CSH. In prezent, se realizeaza zilnic aproximativ 60 de transplanturi cu CSH provenind de la donatori neinruditi, dintre care 22 de grefe de CSH sunt transportate in alta tara pentru a fi transplantate.
In fiecare an, mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sange. Transplantul de CSH reprezinta un tratament care poate salva viata pacientilor in cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numara leucemia, limfomul si anemii hemolitice ereditare severe, dar si afectiuni precum anemia aplastica, sindromul mielodisplazic, tulburarile ereditare ale sistemului imunitar si tulburarile metabolice mostenite.
DMOP a fost infiintata in 1989 ca rezultat al colaborarii a opt tari, ajungand ca in prezent sa reprezinte o comunitate formata din 53 de tari care coopereaza in vederea realizarii unui inventar centralizat al tuturor potentialilor donatori voluntari de CSH din intreaga lume. Se constituie astfel intr-o resursa capitala pentru pacientii care au nevoie de un transplant de CSH, deoarece in aproape 50 la suta din cazurile de transplant de CSH, donatorul si pacientul provin din tari diferite.
DMOP lucreaza in stransa cooperare cu AMDM – asociatie care are rolul de a stabili standarde consecvente si de nivel inalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume - si pune la dispozitie o lista cuprinzatoare a potentialilor donatori de CSH si a unitatilor de sange din cordonul ombilical donate, provenind in principal de la registrele si bancile de celule stem membre AMDM. Baza de date globala a DMOP poate fi usor accesata de medicii care cauta un donator compatibil in numele pacientilor lor aflati in asteptarea unui transplant de CSH.
Situatia in Romania: peste 20 de mii de donatori
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este un registru mic: pana la inceputul lunii martie 2015 s-au inscris un numar de 20.570 donatori de CSH, dintre care aproape jumatate – 8.967 donatori, sunt deja testati. Baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorita interconectarii cu alte registre internationale.
De la inceperea activitatii RNDVCSH, in aprilie 2013, in centrele de transplant medular din Romania au fost realizate 56 transplanturi de CSH de la donatori neinruditi. De asemenea, Registrul din Romania a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator roman pentru un pacient international.
Sursa: PaginaMedicala.ro